[caption id="attachment_25669" align="alignnone" width="1960"] Foto Shutterstock/TT[/caption] En del av mina vänner sitter på stor kunskap om vin. Och det är oftast dessa personer jag frågar och diskuterar vin- och mat med. För man kan verkligen förstöra ett vin om fel mat serveras till vinet. För jag avskyr när någon svarar att vinet passar till kyckling, fisk och ost. Ok, men det beror ju helt och hållet på vad kycklingen och fisken är smaksatt med, eller hur? Och osten? Det är ganska stor smakskillnad på en getost, blåmögelost och en lagrad cheddar i smak, så det behövs lite mer detaljerade svar till vilken mat som passar till vilket vin. Så vad ska man då servera för sorts mat till ett Pinot Noir vin? Kyckling: gärna stekt eller grillad och kryddad med oregano, rosmarin, timjan. Även mynta. Testa att göra köttbullar på kycklingfärs, smaksätt med oregano, rosmarin och timjan. Servera med t.ex en tabbouleh. Fläskkött: långtidsbaka/brässera en fläsksida tillsammans med tomater och gul lök. Långsamt och länge är melodin, så de söta smakerna i tomaterna och löken kommer fram ordentligt. Använd gärna en bit fläsk som är lättrökt. Plockmat: milda ostar, lufttorkade skinkor. Komplettera gärna med kex- och knäcke som är smaksatta med örter och gärna lite torkad frukt som t.ex aprikoser. Vegetariskt: egentligen vilken grönsak du vill. Fånga upp smakpaletten på rätten av karamelliserad sötma, örtkryddor, milda ostar, rökt. även apelsin och torkad frukt funkar väl med Pinot Noir. Fisk: jag har läst att en klassisk laxpudding ska sitta fint till ett ungt Pinot noir-vin, men jag har aldrig provat själv... Moussaka - perfekt gratäng till en Pinot Noir Tänk så här! Om så fisk, fågel, kött eller vegetariskt, så tänk på smakerna som tillsätts till huvudråvaran. Örtkryddor, karamelliserad sötma, lite torkad frukt, rökt. Tänk att det ska vara lätta smaker. Inte för dominerande och tungt. Veckans vintips! Veckans vintips är en chilensk pinot Noir. Välbalanserad, fruktig med en del kryddiga nyanser. Tillfälligt sortiment på systembolaget med endast 2400 flaskor. Tayu Pinot Noir 2019, Chile, 189 kr/75 cl. Nr 92123 Rostad grönsakssallad med kryddörter och matvete - Recept Av Sandra Palmqvist