Goda boknyheter! Höstens nyheter i bokhyllan bjuder bland annat på rustik comfort food, mycket grönt och en del asiatiskt! Det gillar jag! Missa inte den fina boken om våra högtider. Väldigt intressant. • Käka grönt! Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott. Av Julia Tuvesson, foto Miriam Preis, ca 199 kr, Norstedts förlag. • Högtid – alla de klassiska rätterna (och några nya) Jul, påsk, midsommar, kräftskiva & surströmming. Av Stefan Ekengren, foto Roland Persson. Ca 240 kr, Natur & kultur. Utkommer 28 september. • Thai hemma – många köper hem thaimat, men lagar faktiskt sällan. Här får du ett 60-tal lättlagade recept med allt från dumplings till kryddiga currygrytor. Av Tove Nilsson, foto Lennart Weibull, ca 200 kr. Natur & kultur. • Japanska bakverk av konditorn Ai Ventura, Stockholm. Vi får bekanta oss med japanska bakingredienser och tekniker. Väldigt detaljrika och pedagogiska recept. Foto Charlie Drevstam, ca 200 kr, Natur & kultur. Bubbel till skaldjuren Blommig och fruktig doft av persika. Bra balans av sötma och syra. Vinet har få, men lätta bubblor. Smak av äpple, lite hasselnöt och lychee. Passar bra till fisk- och skaldjursrätter med lite syra, t ex med en vitvinssås. Tre generationer kvinnor har haft avgörande roll för att skapa denna cava i världsklass. Och den har fått sitt namn efter farmor Aurèlia. Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2015, ekologiskt, Spanien, nr 7923, ca 159 kr/750 ml. Digital matinspiration Sociala medier är en stor och växande källa för matinspiration. Speciellt för den yngre generationen. I Food & Friends årliga matrapport uppger 50 % av de tillfrågade ungdomarna mellan 15–24 år att sociala medier är största inspirationskällan. Say cheese! Den 18 oktober hålls World cheese awards i Bergamo i Italien på FORME cheese festival. Ost från 40 olika länder ska dömas i olika kategorier – och jag har fått äran att vara en av domarna i år! Håll utkik på min blogg och på Instagram om du vill se vad jag hittar på. Eventet arrangeras av Guild of fine food. Jag kan inte få nog av ... ... the tiny chef på Instagram. En liten docka som lagar mat och är alldeles bedårande! På Instagram @thetinychefshow Smaker! Några av årets smaker 2019 var galangal, ingefära och gurkmeja. Arla har gjort smakpaletter som visar vilka andra råvaror dessa smaker gifter sig väl med. Från vänster: galangal, ingefära, gurkmeja. Källa: Arla Söt mästare Missa inte Bak- och chokladfestivalen i Stockholm 10–13 oktober. Utöver all härlig choklad så går även finalen i Årets konditor av stapeln. Sveriges största professionella tävling för konditorer. Finalisterna är Claudia Chindea, Isabella Westergren, Jimmy Wollberg, Joel Lindqvist och Sara Nilsson. Jag hejar ohämmat på Joel! Vacker dekoration Kronärtskockor är inte bara goda att äta, de blir en vacker dekor i denna snygga vas från Bitz. Finns i rosa, blått, vitt, grönt. 20 eller 25 cm hög, ca 399 respektive 549 kr. Oktoberfest Oktober är här och då är det dags att ta fram kloknäckaren och hugga in på årets första krabba. Jag äter gärna min kokt med tillbehören rostat bröd med smör och hovmästarsås. Krabba är även gott i en fyllning till crepes eller i en paj. Skalet kan du spara till en soppa. Av Sandra Palmqvist Bild: Shutterstock/TT m fl