Allt var inte färdigt, men det andades gammeldags julmarknad med hög mysfaktor, inspiration och lugn. Det som egentligen behövs i vår alltmer digitala vardag. Speciellt kring julen när det blir mycket "måsten". På stora herrgården finns en helt ny utställning. Där kan du se hur rikemansfolket firade jul och bröllop förr. Både i bildform och stilleben. Utöver de 100 utställare där kommer att finnas på julmarknaden, så är där en marsipanverkstad, korvstoppning, pilflätning, cow funding, senapstillverkning och mycket mer! Fokus på mat och hantverk. Fredriksdals egna charkdisk bjuder på en fin nyhet. Deras egna lufttorkade skinka på Linderödsgris. Väl värd att köpa hem några skivor! Nedan får du några mobilbilder från dagen. [caption id="attachment_16030" align="alignnone" width="700"] Välkomna på julmarknad![/caption] [caption id="attachment_16042" align="alignnone" width="700"] Det bjöds på smakprov från fredriksdals egna lufttorkade skinka. Gjord på Linderödsgris.[/caption] [caption id="attachment_16032" align="alignnone" width="700"] På stora herrgården finns en helt ny utställning. Där det visas upp hur 3 rikemansfamiljer firade fest och bröllop förr. Här vankas det bröllop.[/caption] [caption id="attachment_16037" align="alignnone" width="700"] Klippans bageri och konditoriutbildning har tillverkat tårtorna efter ritningar. Utställningstårtorna är gjorda i plast, sugar paste och kristyr.[/caption] [caption id="attachment_16044" align="alignnone" width="700"] Sen blev det häst och vagn till Lillarydsgården, där julen 1830 förberedes för fullt![/caption] [caption id="attachment_16047" align="alignnone" width="700"] Ingrid står för fläskkorvstillverkningen. Recept från Ingrids farmor. Men du får även veta hur man handskades med hållbarheten. Mycket salt användes. På julen åt man nyslaktat och färskt. Väldigt lyxigt! Sen röktes och saltades det så maten kunde förvaras. Tarmar användes både till korv och som kondom.[/caption] [caption id="attachment_16048" align="alignnone" width="700"] På Lillarydsgården finns även Philippe (trädgårdsmästaren). Philippe berättade att det kommer smakprov på grönkålsplättar och grönkålsbröd.Det blir även smakprovning på äpple och Philippe delar gärna med sig av sina bästa tips på tillredning av grönt. Tema äpple och kål.[/caption] Fredriksdals julmarknad öppnar i morgon fredag, kl.13-19. Lördag och söndag 11-18. Här hittar du mer information! //Sandra