Ägg är proteinrikt livsmedel och därav mättande. Ett ägg innehåller ca 7 gram protein. Nästan oändlig variation i form av kokt, pocherat, stekt, omelette, varm äggröra, kall röra, mättande såser och bra grund i exempelvis pajer och frittatas. Recept - äggmuffins med spenat, västerbottenost och formfranska! 3. Ägg ger massor av vitaminer, såsom A, D, B2, B12 och folat. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen, magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan. Recept - egg in a hole! 4. Kolesterol i ägg? Kolesterol i ägg orsakar inte för höga kolesterolvärden. Kroppen tillverkar drygt ett gram kolesterol per dag. Ett ägg innehåller 0,2 g kolesterol, dvs en femtedel av kroppens egen tillverkning. Mängden kolesterol i blodet avgörs av hur mycket fett vi äter. Man kan med gott samvete äta ett ägg per dag. 5. Och ägg är billigt! Det perfekta ägget - så här gör du! Recept: Sandra Palmqvist Källa: Svenska ägg