[caption id="attachment_26260" align="alignnone" width="700"] En riktigt somrig paj! Denna ljuvliga kombination av frasig smördeg, lite choklad ihop med vaniljkräm och färska bär är underbar och det gör inget att den frasar sönder lite när man skär i pajen.[/caption] Ganska enkel paj utöver att man kokar egen vaniljkräm. Vill du inte göra det så köp färdig vaniljkräm eller sådan vaniljkräm man blandar med pulver. Smördegspaj med vaniljkräm, hallon- och blåbär En riktigt somrig paj! Denna ljuvliga kombination av frasig smördeg, lite choklad ihop med vaniljkräm och färska bär är underbar och det gör inget att den frasar sönder lite när man skär i pajen. 4- 6 bitar 1 timme 250 g smördeg, helst rund 100 g mörk choklad 2 dl mjölk 2 äggulor 1 msk strösocker 1 1/2 msk maizena stärkelse 1 tsk vaniljpulver Bärtoppen 500 g färska hallon och blåbär 2 dl röd vinbärsgelé RECEPT - ÄPPELROSOR MED SMÖRDEG Tips! Bör ätas inom 1-2 dagar, sen blir smördegen lite mjuk och tråkig. Det är kladdigt och lite "svårt" att skära snygga bitar av denna smördegspaj, men kombination av frasig smördeg, lite choklad ihop med vaniljkräm och färska bär är underbar och det gör inget att den frasar sönder lite när man skär i pajen. Så här gör du smördegspaj med vaniljkräm och bär Rulla ut smördegen och sätt den i en rund bakform på ca 25 cm i diameter med avtagbar botten. Klä gärna bottnen i bakpapper innan. Nagga smördegen, knyckla ihop ett bakpapper och veckla ut över pajen, fyll med t.ex torkade gula ärtor eller ris. Detta gör vi för att kanterna inte ska glida ner och botten puffa för mycket. Baka gyllene och frasig på 175° i 20 minuter. Ta ut, ta bort bakpappret med ärtorna och sätt in 5-7 minuter igen så bottnen får lite mer yta. Hacka och smält chokladen. Pensla bottnen på smördegen med den smälta chokladen. Låt stelna. Vispa samman mjölk, äggulor, socker, maizena stärkelse och vaniljpulver i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir riktigt tjock. Sila och Låt svalna. Lägg vaniljkrämen i det chokladpenslade smördegsskalet. Lägg på hallon och blåbär. Smält den fasta sylten/gelén försiktigt på låg värme. Får ej koka. Häll den över bären och låt det stelna. Sätt pajen 30-40 minuter i kylskåp så allt sätter sig inkl vaniljkrämen. Det är kladdigt och lite "svårt" att skära snygga bitar av denna smördegspaj, men kombination av frasig smördeg, lite choklad ihop med vaniljkräm och färska bär är underbar och det gör inget att den frasar sönder lite när man skär i pajen. RECEPT - TARTE TATIN MED PERSIKOR RECEPT & STYLING SANDRA PALMQVIST FOTO CHRISTINA UHLIN