[caption id="attachment_25615" align="alignnone" width="700"] Godaste fiskgratängen på torskblock med citronsås på färskost och med räkor. Omtyckt av både vuxna och barn.[/caption] Fiskgratäng på torskblock med citronsås och räkor Jag gör min fiskgratäng på fryst torskblock och använder färskost i min citronsås. Du kan använda creme fraiche om du hellre vill det. Fiskgratängen räcker till två hungriga personer eller till 2 vuxna och ett barn. Även till 4 personer som är lite mindre i maten ihop med en sidosallad eller extra grönsaker. Eller om det serveras förrätt eller dessert. 2 portioner tid: 60 min 1 fryst och tinat torskblock salt och peppar 100 g morot 100 g purjolök ½ tsk olja sås 200 g naturell light färskost 1 dl blandad fiskbuljong av flaska eller tärning 1 citron, finrivet skal + saft 2 msk hackad dill salt och peppar Potatismos 500 g mjölig potatis 1 äggulor 25 g smör 2 krm salt 2 krm svartpeppar 1 krm muskotnöt Garnering 100 g skalade räkor Tips! Har du ingen potatispress? Mosa sönder med en avstängd elvisp eller ballongvisp och vispa sen snabbt ihop. Om du vispar mos med elvisp så måste det gå snabbt, annars blir moset som klister för att stärkelsen slås ut. Om du vill göra duschesse utan ägg och smör så går det jättebra. Mosa sönder/pressa potatisen och rör ihop med naturell olja tills smidig mos. Till 500 g potatis så börja med ½ dl olja. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Ägget i duschessepoatis ger en fluffigare ”topp”, men ingen jättestor skillnad. Så här gör du den godaste fiskgratängen! Lägg fiskblocket i en ugnsform. Salta och peppra. Tillaga i varm ugn på 160° i 10 minuter. Ta ut. Ansa och strimla morot och purjolök, stek mjukt i en panna med lite olja, salt och peppar. Lägg det i ugnsformen över och runtom fisken. Spara lite till att lägga på toppen över såsen innan gratineringen för en snyggare look. Sås; Lägg allt i en kastrull utom dillen, sjud ihop och smaka av med salt och peppar. Dillen vänds i först när såsen ska hällas i formen. Mos: Skala, dela i mindre bitar och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, salt, peppar och muskotnöt. Blanda väl. Spritsa ut moset runt fisken. Häll såsen över fisken i mitten och gratinera 10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg. Ta ut, lägg på grönsaksstrimlorna och räkorna. Servera! Recept Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin