Tom kha gai – thailändsk kycklingsoppa Värmande god kokosnötssoppa med kyckling och asiatiska smaker som ingefära/galangal, citrongräs, kaffirlimeblad, lime, citrongräs, chili och koriander. Denna härliga thailändska soppa sitter fint vilken dag som helst! Antal: 4 portioner Tid: 40 minuter 1 st gul lök 3 st vitlöksklyftor 1,5 st färsk röd chilifrukt, spansk peppar 1 stjälk citrongräs 7 cm färsk ingefära, eller galangal om du hittar det 0,5 msk olja till stekning 2 burkar kokosmjölk, à 400 ml 3 dl vatten 2 st kycklingbuljongtärningar 4 msk fisksås 1 msk strösocker 10 st torkade kaffirlimeblad 2 st limefrukter, saften 300 g kycklingbröstfiléer 300 g champinjoner salt och peppar 1 kruka färsk koriander Tips! Soppan innehåller kyckling, men du kan även göra den vegetarisk med till exempel bara grönsaker. Ett annat alternativ till kyckling är att vända ner skalade räkor på slutet som bara ska bli genomvarma. Var noga med rengöring och hygien när du hanterar rå kyckling. Använd gärna separat kniv och skärbräda när du skär kycklingen och tvätta händerna noga efteråt. Limebladen och citrongräset ska inte ätas. De är endast med för smakens skull, så fiska upp dem ur grytan före servering. På steg 2: Om du inte prompt måste göra soppan på 40 minuter, så ta dig tiden att låta detta fräsa läääänge och på låg värme för maximal smak. Så här gör du den bästa Tom kha gai soppan! Skala, halvera och skiva löken. Skala och riv vitlöken. Skiva chilin, ta bort fröna för mindre hetta. Banka sönder citrongräset och skär i bitar. Skala och riv ingefäran. Fräs riktigt mjukt på låg värme i oljan i en kastrull. Det ska bli mjukt men inte få så mycket färg så att alla smaker kommer fram. Om du inte prompt måste göra soppan på 40 minuter, så ta dig tiden att låta detta fräsa läääänge och på låg värme för maximal smak. Häll på kokosmjölk, vatten och tillsätt buljongtärning, fisksås, socker, limeblad och limesaft. Låt sjuda utan lock i 10 minuter. Skär kycklingbrösten i 1/2 cm tjocka bitar. Ansa och skiva champinjonerna. Lägg ner kycklingen i soppan och låt sjuda i 12–15 minuter. När ca 5 minuter återstår tillsätter du svampen. När kycklingen är genomkokt, d v s ej rosa i köttet utan vitt och fast är soppan klar. Smaka av om det behövs salt och peppar eller någon annan krydda. Toppa med hackad koriander vid servering. Så här gör du Tom Yam Goong - het räksoppa från Thailand Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin