[caption id="attachment_25122" align="alignnone" width="700"] Krämig blomkålsgratäng toppad med tomat och knaperstekt bacon. Supergott![/caption] Krämig blomkålsgratäng med tomat och krispigt bacon Antal: 4 port Tid: 45 minuter 1 blomkålshuvud, ca 800 g 1 pkt bacon, ca 140 g 2 dl tjock naturell yoghurt, t ex turkisk eller grekisk 300 g naturell färskost ½–1 dl blandad grönsaksbuljong av konc fond eller tärning 1 dl riven vällagrad ost ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 250 g små kvisttomater ½ dl ströbröd ½ dl hackad persilja Tillbehör bröd Tips! Allt går att äta på blomkålen så behåll både blast och rot. Bara se till att eventuell jord är borta. [caption id="attachment_25123" align="alignnone" width="700"] Gratängsåsen är på färskost, yoghurt och lagrad riven ost. blir inte lika tungt som när gjort på grädde. Syran i yoghurten ger en härlig fräschör till det andra.[/caption] Gör så här! Skölj blomkålen och dela i fyra bitar. Lägg i en kastrull med saltat vatten, ge ett uppkok och låt sjuda 2 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200°. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek antingen i stekpanna eller i ugnen. Det senare; utspritt på bakpapper i ca 10 minuter på 225°. Mixa ihop yoghurt, färskost och buljong med mixerstav. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Häll ostkrämen över blomkålen. Fördela tomaterna i formen. Toppa med ströbröd. Tillaga i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Håll uppsikt. Ska bli fint gyllene. Mot slutet när ostkrämen fått färg och blomkålen genomlagad, lägg på det stekta baconet de sista minuterna så det blir varmt. Vid servering, strö över hackad färsk persilja. Servera gratängen med lite bröd. Recept & bild Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin