[caption id="attachment_25504" align="alignnone" width="700"] Krämig skagenröra, förrätten i en supergod trerättersmeny till trettondagsafton.[/caption] Godaste menyn till trettondagsafton med skagenröra, coq au vin och en krämig chokladpannacotta! Förrätt - skagenröra med rom och krutonger En krämig skagenröra med räkor, dill och persilja är aldrig fel. Lägg upp lite slarvigt på assietter och servera krutonger och rom till. Med köpta krutongen och färdigskalade räkor svänger du ihop rätten snabbt. Men det går givetvis bra att göra krutongerna själv och köpa räkor med skal. 4 portioner 25 minuter 0,5 st rödlök 20 g dill 20 g persilja 1 dl majonnäs 300 g skalade räkor salt och peppar 2 tsk citronsaft Garnering krutonger 60 g rom, t ex löjrom eller laxrom dill 0,5 st rödlök Gör så här! Hacka löken fint. Hacka dill och persilja. Blanda lök, örter och majonnäs. Vänd ner räkorna och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Garnering: Fördela räkröran på 4 små tallrikar. Garnera med krutonger, rom, dillvippor och eventuellt mer lök skuren i ringar. [caption id="attachment_25505" align="alignnone" width="700"] Mustig coq au vin, varmrätten i en supergod trerättersmeny till trettondagsafton.[/caption] Varmrätt - Sandras coq au vin En variant på den mustiga gryta som man traditionellt gör på tupp, här använder vi däremot kycklinglårfilé. Men vinet, sidfläsket och den goda smaken är densamma. 4 portioner 90 minuter 400 g rökt sidfläsk 1 kilo kycklinglårfilé 500 g champinjoner 4 st morötter 250 g steklökar 4 st vitlöksklyftor 2 msk naturell olja till stekning 0,5 dl tomatpuré 2 msk majsstärkelse 5 dl rödvin 1 liter kycklingbuljong 2 msk torkad timjan, eller 4–5 färska kvistar 1 tsk salt 1 tsk grovmalen svartpeppar Gör så här! Tärna fläsket i 1x1 cm bitar. Skär kycklingen i mindre bitar. Ansa och skiva svampen. Tvätta och skiva morötterna. Skala löken och behåll den hel. Skala och riv vitlöken. Bryn allt var för sig i olja i en stekpanna på medelvärme, du behöver inte skölja ur pannan mellan. Vitlök och lök kan stekas tillsammans, passa så den inte bränns vid. Bryn kycklingen sist. Lägg allt i en stor gryta som rymmer 3–4 liter. Tillsätt tomatpuré och sätt värmen till medel. Strö över majsstärkelsen och rör runt. Koka ur stekpannan med lite av vinet och häll över det i grytan ihop med resterande vin, buljong, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och låt sjuda under lock i cirka 1 timme. Titta till då och då och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Tips! Viktigt! Använd en separat skärbräda när du hanterar rå kyckling och var noga med hygienen. Servera med t ex rostade rotfrukter, potatispuré eller potatisstomp eller bara tillsätt lite mer rotfrukter till själva grytan och servera den som den är. Om du vill ha grytan lite krämig, minska buljongen med 2 dl och tillsätt 2 dl vispgrädde. [caption id="attachment_25506" align="alignnone" width="700"] Krämig och ljuvlig chokladpannacotta, dessert i en supergod trerättersmeny till trettondagsafton.[/caption] Dessert - chokladpannacotta med citrus och maräng Pannacotta är perfekt att förbereda och med minimal insats har du en läcker dessert. I detta recept används inget gelatin utan bara kokt grädde, socker, choklad, gräddfil och kakao. 4 portioner 90 minuter 2 dl vispgrädde 0,5 dl strösocker 200 g ljus choklad 2 msk kakao 3 dl gräddfil Topping 2 st apelsiner 2 st blodapelsiner 8 st maränger Gör så här! Koka upp grädde och socker, dra av från värmen. Hacka chokladen fint och rör ner i den varma grädden. Rör till en slät smet, tills chokladen smält. Rör ner kakao och gräddfil, gärna med ballongvisp. Fördela smeten i 4 glas eller skålar. Ställ i kylen i minst 1 timme, tills det stelnat. Topping: Skala och filéa citrusfrukterna, skär bort den vita hinnan. Fördela frukten ovanpå pannacottan vid servering och toppa med krossade maränger. Tips! Pannacotta eller panna cotta ("kokt grädde") är en traditionell italiensk efterrätt. Testa att göra pannacottan på vit eller mörk choklad. Om du använder vit choklad, ta 250 g. Om du använder mörk choklad, kan du skippa kakaon. Pannacottan går bra att förbereda upp till 3 dagar före servering. Citrusfrukten kan du skära och förvara i kyl i upp till 2 dagar innan om du vill. Garnera vid servering. Recept & styling av menyn Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin