[caption id="attachment_23052" align="alignnone" width="700"] Poké bowls är både gott och lättlagat. Min vegetariska version med mycket betor är även vacker för ögat. Toppa med stekt eldost, d.v.s vår svenskproducerade halloumi, och ärtkräm.[/caption] Vegetarisk poké bowl med halloumi Antal: 1– 2 port Tid: 30 minuter Grund och topping 1 dl kokt matvete 1 st gulbeta 1 st rödbeta 1 st polkabeta 50 g rödkål, strimlad 50 g grönkål, grovt riven 1 tsk rapsolja 1 tsk citronsaft salt och peppar ½ dl kokta kikärter, även gott med gula ärtor 100 g eldost/halloumi olja till stekning 1–2 msk pumpafrön Ärtkräm 1 dl gröna ärter 1 tsk rapsolja ½–1 tsk citronsaft Tips! Det är gott att rosta kikärterna först. Gör så här: Blanda kikärterna med 1 tsk rapsolja, 1 tsk majsstärkelse, 1 krm paprikapulver, 1 krm salt och ½ krm malen svartpeppar. Stek gyllene i en stekpanna eller rosta i ugn på 225° i ca 10 minuter. Låt torka upp på en bit hushållspapper efteråt. Vill du göra rätten vegansk, byt ut halloumin mot tofu. Vill du få tofun riktigt krispig? Vänd den i majsstärkelse innan du steker den. Och om möjligt köp gärna svenskproducerad "halloumi". D.v.s eldost. På Sveriges gårdsmejerister hemsida kan du läsa mer om det och hitta din närmaste producent. POKÉ BOWL MED RÄKOR OCH CHILIMAJONNÄS - RECEPT Gör så här! Skala de okokta betorna och skiva dem tunt. Massera grönkål och rödkål för sig med olja, citronsaft, salt och peppar. Ärtkräm: Ge de gröna ärterna ett uppkok i saltat vatten. Mixa till en kräm med olja och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Arrangera allt i en skål med matvetet i botten och resterande ingredienser ovanpå i högar eller rader. Även ärtkrämen. Stek halloumin gyllene på båda sidor i lite olja. Lägg upp i skålen, toppa med pumpafrön och servera direkt. [caption id="attachment_23053" align="alignnone" width="700"] Ta vara på allt gott som kommer nu i skördetider. Tunt skivade betor är fantastiskt gott![/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö