[caption id="attachment_24652" align="alignnone" width="700"] Matig vegetarisk paj med chevré, rödbetor och hasselnötsdressning. Passar både till rökt lax och kallskuret.[/caption] Vegetarisk paj med chevré, rödbetor och hasselnötsdressing Matig paj som med fördel serveras med en grönsallad. Koka gärna rödbetorna en dag i förväg. Antal: 6 portioner Tid: 1 timme 30 minuter Pajdeg 125 g kallt smör 3 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 1 tsk torkad timjan 3 tsk kallt vatten ev torkade bönor el ärter Fyllning 200 g getost 200 g naturell färskost 1 ägg salt, peppar 400 g kokta el rostade rödbetor Hasselnötsdressing 100 g hasselnötter 1 dl rapsolja ½ dl vitvinsvinäger ½ tsk salt ½ tsk strösocker ½ tsk malen svartpeppar Tips! Testa att göra vinegretten på annan vinäger. T.ex rosévinäger, balsamicovinäger eller en smaksatt vinäger. Att rosta hasselnötterna innan ger djupare nötsmak. Rosta i en torr panna, skrubba bort skalet och följ sen receptet som det står. Att tillaga betorna tar tid, gör det gärna dagen innan. Gör så här! Pajdeg: Tärna smöret. Blanda med mjöl, salt och timjan till en smulig massa i matberedare med kniv. Tillsätt vattnet och kör tills en degboll bildas. Platta ut degen och lägg i kylen 30 min. Kavla ut degen och lägg i en rund pajform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Lägg ett tillknycklat bakpapper över pajdegen och fyll upp med torkade bönor eller ärtor. På så sätt glider inte kanterna ner under förgräddningen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 200° tills kanterna är gyllene, ca 10 min. Fyllning: Smula ner getosten i färskosten, smaka av krämen med salt och peppar. Rör i ägget. Lägg krämen i botten av pajskalet. Dela och lägg på rödbetorna. Grädda i ugn på 225° i 20 min. låt svalna något. Hasselnötsdressing: Rosta nötterna om du vill (se tips ovan). Hacka hasselnötterna grovt, skaka ihop med resterande ingredienser. Servera dressingen och en grönsallad till pajen. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin