[caption id="attachment_20355" align="alignnone" width="700"] Krispig filodegspaj med krämig fyllning av spenat, soltorkade tomater och salt fetaost.[/caption] Paj med spenat, fetaost och soltorkad tomat Detta recept blev över förväntan när det lagades i provköket. Härliga smaker, mättande och kanterna skönt krispiga! Antal: 8 port Tid: 1 timme Ingredienser 270 g filodeg 3 ägg 150 g fetaost 1 burk soltorkade tomater, nettovikt 120 g 2 vitlöksklyftor 200 g färsk spenat ½ tsk salt 1–2 krm svartpeppar 200 g naturell färskost ½ dl rapsolja till pensling Topping rostade pinjenötter Tips I många recept ska man pensla med smält smör mellan varje filodegsark. Jag tycker det blir för mycket fett. I detta recept har jag delat upp filodegen i tre delar och penslar först noga i formen och sedan lite slarvigt mellan de tre filodegslagren. Gör så här! Knäck ner äggen i en skål. Smula i fetaosten. Låt tomaterna rinna av och dela sedan i mindre bitar. Skala vitlöken och riv den fint. Fräs den i olja i en stekpanna med spenaten. När spenaten har sjunkit ihop, krydda med salt och peppar. Dra pannan från värmen och rör ner färskost och soltorkade tomater. Sätt ugnen på 175°. Dela upp den stora högen med filodegasark i tre mindre högar. Pensla en rund form, 25–30 cm i diameter, med lite olja. Lägg ner det första lagret filodegsark i formen, pensla med lite olja på översta lagret och lägg sedan över filodegslager två, lite omlott. Pensla med olja igen och lägg ner det sista lagret filodegsark. Filodegsarken kan hänga ut lite över kanten, men inte för mycket. Då blir det svårt att få upp pajen vid servering. Lägg i spenatröran och häll över äggstanningen. Vik in kanterna något av filodegen som hängde utanför formens kant. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Filodegen ska bli fint gyllene. Ha uppsikt, alla ugnar fungerar olika. Strö gärna över rostade pinjenötter vid servering, eller servera dem som tillbehör. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Helen Linsjö