Recept på bilden utöver min västerbottenpaj med kantareller: Saffransaioli med chili på 5 minuter! Matig sallad på fetaost, sötpotatis, blåbär och aubergine - goda smaker till kräftan! Lättbakad foccacia med rosmarin, flingsalt och oliver Västerbottenpaj med lök och kantareller Till en västerbottenpaj är det supergott att servera smörstekta kantareller till. Västerbottenpajen är god ljummen, varm eller kall. Västerbottenosten, kantarellerna och löken är fina smaker till kräftorna! Antal: 12 bitar Tid: 1 timme Pajdeg 4 dl vetemjöl 1 tsk salt 2 tsk torkad timjan 150 g kallt smör 1 msk kallt vatten Fyllning 1 gul lök 1 rödlök 15 cm purjolök 1 tsk olja till stekning 150 g riven västerbottensost 200 g naturell färskost 2 ägg ½ tsk salt ½ tsk peppar 1 tsk timjan Topping smörstekta kantareller [caption id="attachment_25051" align="alignnone" width="700"] En västerbottenpaj är för mig standard på en kräftskiva. Serverar gärna den med nystekta kantareller och lök. Om extra lyxigt så även en klick löjrom och creme fraiche. Västerbottenpaj är liksom ett måste på en kräftskiva helt enkelt.[/caption] Tips! Gott att servera till västerbottenpajen är ju nystekta kantareller! Stek svampen i smör och gärna med en vitlöksklyfta och lite lök. Gott till en västerbottenpaj är även löjrom, kall creme fraiche och finhackad rödlök. Det finns färdig pajdeg att köpa om du vill göra det enkelt. ligger oftast i kyldisken. I vissa större mataffärer finns det även färdig pajskal. Kolla i deras frysdiskar. [caption id="attachment_25054" align="alignnone" width="700"] Västerbottenpaj smakar ljuvligt ihop med smörstekta kantareller. Smakerna sitter fint ihop med den salta kräftan med krondillssmak.[/caption] Gör så här! Pajdeg: Lägg mjöl, salt och timjan i en matberedare. Tärna smöret och lägg i. Kör ihop tills det blir en smulig deg. Tillsätt vattnet. Platta ut degen och lägg i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Fyllning: Skala och skiva gul lök och rödlök. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Stek all lök mjuk i oljan, salta och peppra. Ställ åt sidan. Kavla ut pajdegen och lägg i en form med avtagbar botten, ca 23 cm i diameter. Klä bottnen med bakpapper, säkra kanterna och förbaka i 10–15 minuter. Rör ihop riven ost, färskost, ägg, salt, peppar och timjan. Fördela ostkrämen i det förbakade pajskalet och toppa med lökskivorna. Grädda pajen i mitten av ugnen på 175° i 35–40 minuter. Låt svalna något innan servering. Pajen är god även kall/rumstempererad. [caption id="attachment_25055" align="alignnone" width="700"] Västerbottenpajen blir ca 12 portioner, men man tar gärna mer än en bit, så beräkna pajen till 6-8 portioner om hungriga och inte så många andra tillbehör.[/caption] Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin