[caption id="attachment_25487" align="alignnone" width="700"] En nyårstårta är ett gott och festligt avslut på året![/caption] Pannacottatårta med granatäpple och choklad - årets nyårstårta Denna fantastiska nyårstårta med en chokladrik botten kompletteras med ett lager granatäppelpannacotta som inte är så söt. Ett gott och festligt avslut på året! 16 bitar Chokladbotten 250 g smör 5 dl strösocker 2 dl potatismjöl, luftigt uppmätt 2 krm salt 2 dl kakao 4 st ägg Granatäppelpannacotta, 8 dl 4 st gelatinblad 3 dl vispgrädde 1 dl florsocker 4 dl granatäppeljuice röd hushållsfärg Garnering rosa och vita maränger choklad tryffel granatäppelkärnor citronmeliss Gör din nyårstårta med chokladbotten och pannacotta så här! Sätt ugnen på 175°. Chokladbotten: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, potatismjöl, salt och kakao till en klumpfri smet. Rör ner äggen, ett i taget. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, smörj kanten med smör. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Chokladkakan ska dallra i mitten men ha fasta kanter. Låt svalna helt i formen. Ta ur kakan ur formen och diska den ren. Klä formen så slätt du kan med plastfolie och sätt i kakan igen. Detta för att pannacottasmeten inte ska kunna rinna ut när den hälls ovanpå. Ställ in i kylen medan du förbereder pannacottan. Granatäppelpannacotta: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med florsocker, dra av från värmen. Krama ur och låt de blötlagda gelatinbladen smälta ner i grädden under omrörning. Tillsätt granatäppeljuice, och om du vill ett par droppar röd hushållsfärg så pannacottan blir mer rosa. Häll pannacottan ovanpå chokladbottnen i formen och ställ sedan tillbaka den i kylen i minst 4 timmar. Garnera med maränger, chokladtryffel, granatäppelkärnor och citronmeliss. Låt gärna tårtan stå i rumstempertur ca 30 minuter före servering. Tips! Pannacottan ska stelna i kylen i minst 4 timmar. Om du har en springform som är ganska läckagesäker, kan du istället för att klä den med plastfolie använda tårtplast, för att få helt släta kanter utan några veck på pannacottan. Sätt den på insidan av formens kant, runt kakan och upp en bit från botten så den når ca 7 cm ovanför kakan. Om du vill gjuta pannacottakupoler som garnering: Gör extra pannacottasmet och använd helst silikonformar, det är lättast att få ut pannacottan ur dessa. En sats pannacotta är ca 8 dl, så beroende på vilken storlek du använder på silikonformarna, så gör ½–1 sats extra. När du fyllt formarna så sätt dem i frysen så de stelnar till servering. Ta ut pannacottan ur formarna och lägg kupolerna ovanpå tårtan. Låt tina i rumstemperatur 30–40 minuter. Lek gärna lite med den röda hushållsfärgen när du gör kupolerna. Någon mörkare, någon kanske både mörk och lite ljusare. Om du gör 2 lager pannacotta så se till att första lagret stelnar i kylen innan lager två hälls på, sedan kan du ställa in dem i frysen. PAVLOVA - VACKER MARÄNGTÅRTA TILL NYÅR - RECEPT Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin