500 g valfria små tomater ½ msk salt ½ msk socker 2 vitlöksklyftor 3 chilifrukter, röd, grön, gul några kvistar färsk rosmarin. ca 5 dl rapsolja Sätt ugnen på 80-90°. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Strö över salt och socker. Skala och skiva vitlöken. Lägg i ugnsformen. Dela chilin på längden, lägg i formen. Torka allt i varm ugn i ca 5 timmar. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt, så fukten kommer ut. Om lite fuktiga, så ok, men så torra som möjligt. Låt svalna och lägg på burk. Stick ner några kvistar rosmarin och fyll på med olja. Förvara svalt och mörkt. Husmorstipsen! Dessa tomater är goda som de är i en sallad. Eller mixa ner både lite tomat, chili och vitlök till en puré att smaksätta crème fraiche. Den såsen är god till både grillat kött som till en vegetarisk burgare. När tomaterna är uppätna, spara oljan och använd till stekning i både stekpanna och i ugn. Eller som smaksättare i en vinegrette. Om du använder stora tomater får du räkna med längre tid i ugnen. Rosmarin kan bytas mot timjan. Vitlök och chili kan tas bort för känsliga magar. Ett annat alternativ är att se till att tomaterna har torkat rejält. Helt torra, med ingen fukt alls. Den torkade tomaten blir så söt i smaken och smakar nästan som godis. Förvara svalt och torrt. Recept: Sandra Palmqvist Foto: Från Sandras mobil