[caption id="attachment_24821" align="alignnone" width="700"] Ugnstorkade och inlagda tomater är så enkelt att göra själv. Det tar lite tid, men tomaterna sköter sig i princip helt själv. Fyllda med smak och passar till mycket. Passa på att göra en rejäl sats nu när våra svenska tomater är som bäst.[/caption] Ugnstorkade och inlagda tomater - enkelt recept 1 sats Tid: 5 timmar 15 minuter 500 g valfria små tomater ½ msk salt ½ msk socker 2 vitlöksklyftor 1 knippe färsk timjan 3–4 dl rapsolja Tips! Dessa tomater är goda som de är i t.ex en sallad. Eller mixa dem med lite av oljan de ligger i och smaksätt en crème fraiche eller ät röran som den är. Den såsen är god till både grillat kött och till en vegetarisk burgare. Mycket vätska försvinner vid torkning och ca 1/3 av tomaterna återstår efteråt. När tomaterna är uppätna, spara oljan och använd till stekning eller som smaksättare i en vinägrett. Om du använder stora tomater får du räkna med längre tid i ugnen. Timjan kan bytas mot annan ört, till exempel rosmarin. Ännu mer smak? Tillsätt chili. Chilin kan vara med i ugnen när tomaterna torkas. Gör så här! Sätt ugnen på 90° varmluft. Halvera tomaterna och lägg ut på en bakpappersklädd plåt. Strö över salt och socker. Torka tomaterna i ugnen ca 5 timmar. Skala och skiva vitlöken. Låt tomaterna svalna och lägg dem sedan i väl rengjord burk med timjan och vitlök. Fyll på med olja. Låt tomaterna stå minst 3 dagar för bästa smak. Förvara svalt och mörkt. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin