[caption id="attachment_25115" align="alignnone" width="700"] Ugnsbakad lax toppad med lime- och parmesan serverat i en gratäng form med wokad pak choi. Sidan om serveras ett krämigt kokosris. I glaset gärna ett kylt och fruktigt mousserande vitt vin, med eller utan alkohol.[/caption] Ugnsbakad lax med lime- och parmesan serverat med krämigt kokosris Till denna exotiska varmrätt är det gott med ett fruktigt mousserande vin, med eller utan alkohol. Antal: 4 port Tid: 45 minuter 4 laxbitar à ca 125 g 25 g smör 2 limefrukter 2 msk honung ½ dl ströbröd salt och peppar 50 g parmesan Kokosris 4 dl långkornigt ris, t ex basmati 5 dl kokosmjölk 2 dl blandad grönsaksbuljong av tärning eller konc fond Tillbehör wokad eller stekt pak choi eller annan grönsak Tips! Här har jag bytt ut kokvattnet till basmatiriset mot kokosmjölk och buljong för mer smak! Gillar du inte kokosris så går det lika bra med vanligt kokt ris utan smaksättning, eller varför inte göra ett blomkålsris? Blomkålsris: riv blomkålen grovt på rivjärn, ge ett snabbt kok i saltat vatten (1-2 minuter) , häll av, servera. [caption id="attachment_25116" align="alignnone" width="700"] Gillar du inte kokos så koka riset som vanligt eller servera med potatismos eller bara en sallad eller wokade grönsaker. Gott det med![/caption] Gör så här! Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med lite salt och peppar. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Finriv limeskalet och pressa ur saften. Rör ner i smöret med honung, ströbröd, salt och peppar. Riv parmesanen fint och rör ner. Fördela toppingen på laxen. Sätt ugnen på 225°. Kokosris: Skölj riset, lägg det i en kastrull med buljong och kokosmjölk, skaka förpackningarna med kokosmjölk innan du öppnar. Låt koka upp och sjud sedan enligt tidsangivelsen på förpackningen. Riset ska vara krämigt, lite som en gröt. När riset nästan är klart, d.v.s det är mjukt och ingen hård kärna i riskornet, sätt in laxen i den varma ugnen och tillaga i ca 10 minuter. Skölj, ansa och stek pak choi. Vill du ha ännu mer asiatisk smak kan du woka/steka i sesamolja. Salta, peppra och servera med laxen och riset. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Charlotte T Strömwall