[caption id="attachment_24475" align="alignnone" width="700"] Lätt att förbereda och denna ugnsbakade gröt på havregryn och blåbär är god både varm som kall, som frukost som till middag.[/caption] Ugnsbakad blåbärsgröt med havregryn Till frukost eller mellanmål. Antal: 4-6 port Tid: 1 timme 1 dl hasselnötter eller mandel 5 dl havregryn 1 tsk malen kardemumma 1 tsk malen kanel 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 pkt frysta och tinade blåbär, ca 250 g 25 g smör 4 dl mjölk ½ dl honung 2 ägg Tillbehör ev blåbär yoghurt eller mjölk Tips! Går att göra med vilka bär du vill, t ex björnbär och hallon. Eller blanda lite av allt. Om du använder frysta jordgubbar, som är ett större bär, så tänk på att det är mer vätska i bäret. Går utmärkt att byta ut mot laktos- och glutenfria produkter, även plantbaserad dryck och matfett. Vill du minska på kalorierna så välj lättprodukter, skippa smöret och minska på honungen eller använd ev sötningsmedel som även har lågt kaloriinnehåll. Gör så här! Sätt ugnen på 175°. Hacka nötterna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll ner i en ugnsform. Fördela blåbären ovanpå. Smält smöret, dra av från värmen och rör ihop med mjölk, honung och ägg. Häll vätskan ovanpå blåbären i formen och baka i mitten av varm ugn i ca 30 minuter. Servera med mer blåbär, yoghurt eller lite mjölk. Om du vill ha mer sött är sirap gott till. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin