Triss i våfflor - sött och salt [caption id="attachment_24621" align="alignnone" width="700"] Frasig våffla med mjuk getost, honung, valnötter och färska fikon.[/caption] Våfflor med getost, honung och nötter Antal: 4 portioner/våfflor Tid: 30 minuter 1 sats grundsmet Tillbehör 1 dl nötter av valfri sort 200 g getost av god kvalitet och rumstempererad 4 färska fikon ½ dl honung eller sirap Tips! För ännu mera smak på fikonen, ugnsbaka dem 10 minuter i varm ugn på 200°. Gör så här! Gör smeten enligt grundreceptet. Tillaga i våffeljärn. Rosta nötterna i en torr panna på medelvärme. När de svalnat hacka dem grovt. Servera nygräddade laggar med getost, nötter och fikon. Ringla över honung eller sirap. [caption id="attachment_24622" align="alignnone" width="700"] Dela din frasiga våffla och fyll med knaperstekt bacon, stekt ägg och bladgrönt. Till brunch, lunch eller middag. det är gott när som![/caption] Ägg- och baconvåfflor Gott som både brunch och mellanmål! Antal: 4 portioner/våfflor Tid: 30 minuter 1 grundrecept smet 1 dl riven lagrad ost ½ tsk svartpeppar Tillbehör 8 skivor bacon 4 ägg bladgrönt Gör så här! Gör våffelsmet enligt grundreceptet. Häll riven ost och svartpeppar i smeten. Under tiden smeten sväller så stek baconet knaprigt och stek äggen. Ställ åt sidan och varmhåll under tiden våfflorna blir färdiga. Tillaga dina våfflor i våffeljärnet. Lägg bacon, ägg och bladgrönt på våfflorna och vik ihop till en halva eller dela din våffla innan du lägger ihop den. [caption id="attachment_24620" align="alignnone" width="700"] En del av min triss i våfflor: en grön våffla på zuccini med rökt lax, räkor och creme fraiche. Supergott![/caption] Gröna våfflor med lax och räkor Antal: 4 portioner/våfflor Tid: 30 minuter Squashsmet 1 grön medelstor squash ½ tsk salt ½ dl hackad dill 2 ägg svartpeppar Tillbehör 1 liten hackad rödlök 200 g kallrökt lax ca 20 handskalade räkor 1 dl crème fraiche Gör så här! Riv squashen väldigt fint. Salta och krama ur den och låt den sedan hänga i en sil. Gärna över natten om tid finns. Annars ta i med hårdnyporna att så vätskan försvinner helt. Blanda ihop med resterande ingredienser. Olja ditt våffeljärn och tillaga 4 våfflor. De är klara när de är fint gyllenbruna och släpper från järnet. Skala och finhacka löken och servera våfflorna med lax, räkor, crème fraiche och hackad rödlök. Grundrecept våfflor Antal: 4 portioner Tid: 20 minuter 50 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl standardmjölk ½ tsk bakpulver 1 krm salt 1 ägg Tips! Byt ut hälften av mjölet mot ett grövre mjöl. Tillsätt 1/2 dl hackade gröna örter i smeten. Krydda med chiliflakes för matiga våfflor. Eller kanel och kardemumma till en söt våffla med t ex stekta äpplen och vaniljglass. 1/2 dl riven lagrad ost är gott i till t ex både våfflor med lax och bacon och ägg. Byt ut en del av vätskan mot mineralvatten eller öl för en krispigare och smakrikare våffla! Gör så här! Smält smöret. Rör ut mjöl med mjölk, bakpulver, salt och ägg. Mixa ner smöret med en stavmixer. Låt stå i kyl ca 30 minuter före användning, eller över natten om du så vill. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin