[caption id="attachment_25281" align="alignnone" width="700"] Sashimi med smakrik dressing med ingefära och vitlök ihop med en krispig råkostsallad med gurka och sesamfrön. Enkelt och gott recept.[/caption] Sashimi på lax med grönsaker och sesam-chilidressing Salmalax och annan odlad lax kan ätas rå utan att först frysas eller tillagas. Om du vill så kan du halstra den snabbt. Skär sedan i tunna skivor och du har en enkel och supergod förrätt ihop med dressingen. 4 port 30 minuter 200 g salmalax eller den tjockaste, finaste biten av laxen 1/2 gurka 200 g riven råkostsallad av morot och vitkål 1 1/2 msk sesamfrön Dressing 1/2 chili, typ spansk peppar 2 vitlöksklyftor 2 limer, skal och saft 1/2 dl sesamolja 3 msk japansk sojaås 2 msk risvinäger 1 msk honung eller ljus sirap Tips! Salmalax är en norsk, odlad lax som säljs skinn- och benfri. Den förpackas inom max 4 timmar efter att den fångats, vilket gör att den kan ätas rå utan att frysas först. Använder du vildfångad lax så rekommenderar Livsmedelsverket att den först fryses minst tre dygn så att eventuella parasiter dör. Salladen blir godare ju längre den får stå, så gör den gärna kvällen innan eller några timmar före servering. Sashimi är en japansk maträtt och består av rå fisk i skivor. Serveras med olika tillbehör i olika recept, men klassiskt är med gari (inlagd ingefära), wasabi, soja, strimlad rättika och ibland även ris. Om du inte hittar färdigskuren morot och kål, gör egen råkostsallad så här: Strimla 1–2 morötter och ca 1/6 vitkålshuvud eller 1/2 spetskålshuvud. Använd kniv eller potatisskalare. Räcker till 4 port. Gör så här! Om du inte ska halstra laxen, skiva den så tunt du kan, 3–5 mm. Förvara i kyl till ca 30 minuter innan servering. Halstring: Lägg laxbiten hel i en het stekpanna med lite olja. Halstra runtom så att laxen får en ram/kant. Salt och peppar behövs inte eftersom dressingen har mycket smak. Skölj och tärna gurkan. Lägg i en skål med råkostsalladen och sesamfrön. Dressing: Hacka chilin fint, skala och riv vitlöken. Riv skalet och pressa ur saften ur limen. Rör ihop med resterande ingredienser och häll över salladen. Låt stå 30 minuter. Servera laxen med salladen. Toppa med lite sesamfrön vid servering. [caption id="attachment_25282" align="alignnone" width="700"] Köttbullar med asiatiska smaker serverat med sojastekt svamp och pak choi.[/caption] Kryddiga kycklingköttbullar med sojastekt svamp och pak choi Gör gärna ett stekprov av färsen för att se om du vill ha i mer kryddor. 4 port 45 minuter 4 salladslökar 3 vitlöksklyftor 10 cm färsk ingefära 500 g kycklingfärs 1/2 dl japansk soja 1 1/2 tsk malen svartpeppar 2 ägg 1/2 dl pankoströbröd Sojastekta grönsaker 300–400 g svamp, t. x ostronskivling eller shiitake 4 pak choi 1/2–1 röd chili, typ spansk peppar 1/2 dl japansk soja 1 kruka koriander Tips! Att tillaga köttbullar i ugn är enkelt och man slipper matfett som skvätter och bullar som går i sönder. För lite extra färg och smak, ge bullarna en snabb stekyta i stekpanna efteråt eller sätt på grilleffekten när de tillagas i ugnen. Om superhungriga och du kanske inte lagar hela menyn så servera ägg- eller glasnudlar eller kokt ris till kycklingköttbullarna ihop med grönsakerna. Färsen är också god att göra dumplings på om du hittar won ton-plattor i affären. Gör så här! Ansa och skiva salladslöken tunt, skala och riv vitlöken, skala och riv ingefäran fint. Lägg lök, vitlök och ingefära i en skål ihop med färs, soja, peppar, ägg och panko. Blanda och låt sedan stå i kyl 15 minuter. Sätt ugnen på 175°. Rulla 20 bullar av färsen och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Håll koll! Alla ugnar fungerar olika! Om du vill kan du steka dina köttbullar i en panna efter de varit i ugnen för lite mer smak och färg. Under tiden, ansa och skär svamp och pak choi i mindre bitar, skölj. Hacka chilin. Stek svamp och pak choi var för sig i lite olja tills det mjuknar lite. Blanda samman och stek den sista tiden ihop med sojan och chilin. Klipp koriandern och vänd ner strax innan servering. Servera kycklingbullarna med de sojastekta grönsakerna. [caption id="attachment_25283" align="alignnone" width="700"] mättande och riktigt smarriga plättar med kokos serverat med honung- och smörstekt banan och vaniljglass. orkar man inte äta alla plättar så är kokosplättarna goda till frukost med.[/caption] Kokosplättar med stekt banan och glass Ganska bastant dessert, så passar bra i denna meny där vi håller nere kolhydraterna på förrätt och varmrätt. Gillar du inte banan så är det gott med ananas. Gör på samma sätt som med bananerna, eventuellt att ananasen behöver lite längre tid i pannan. 4 port 40 minuter 1 ägg 2 dl gräddfil el filmjölk 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 dl kokosflingor 1 msk socker 1/2 tsk salt 25 g smör Stekt banan 2 bananer 2 msk smör 2 msk honung Servering vaniljglass ev rostade kokosflingor Tips! Du kan steka plättarna i förväg och värma vid servering: Lägg dem på en plåt och värm ca 10 minuter på 175°. Även plättsmeten kan du förbereda dagen innan. Förvara i kyl. Bananerna går snabbt att göra och är godast att göra vid servering. Rostad kokos gör du i en torr och het stekpanna. Kan förberedas. Gör så här! Vispa samman ägg och gräddfil/filmjölk. Blanda ner allt torrt. Smält smöret och rör i. Det blir en tjock smet. Hetta upp en liten stekpanna eller plättlagg. Smörj med lite matfett. Klicka ut smeten och stek 12 plättar gyllene. Skala och skiva bananerna. Smält smöret, lägg i bananskivor och honung. Stek på medelvärme tills det börjar puttra och se gyllene ut. Servera plättarna med bananer, glass och kanske rostad kokos. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin