[caption id="attachment_19830" align="alignnone" width="660"] En av frukosttrenderna 2018 var smoothiebowl! Här ett recept med björnbär, mango och banan.[/caption] Smoothiebowl Nästan som en dessert och dessutom vacker att titta på! 1 pers 10 minuter 1 dl frysta bär, t.ex björnbär, hallon och blåbär. Färska bär går bra det med. 1 banan ½–1 dl turkisk yoghurt Gör så här! Mixa bär, banan och yoghurt. Häll upp i en skål och lägg på valfri topping. Bananen ger både sötma och fin krämighet till din smoothie bowl. Voila! Tips! Smoothie bowl kan vara precis vad du vill att den ska vara! Här får du en liten hjälptabell: Välj 1 dl valfri frysta bär. T.ex hallon, blåbär, björnbär. Välj ½-1 dl vätska av valfri sort. T.ex yoghurt, mandelmjölk, sojayoghurt, fil, havreyoghurt eller kanske en osötad juice. Mixa ihop med en mogen banan. Bananen gör det krämigt och ger naturlig sötma. Toppa med frukt, bär, frön, bipollen, puffat bovete, sädesflingor, torkad frukt och bär. Gott på eller mixad i, är även mandelsmör eller jordnötssmör. Prova! Hemrostad granola Granola är underbart gott och denna satsen räcker till många! [caption id="attachment_19832" align="alignnone" width="655"] Hemgjord granola är både gott och enkelt att göra! Här med mandel, hasselnötter, aprikos och kokosflakes.[/caption] Antal: 20 portioner 4 dl havregryn 2 dl dinkelflingor 2 dl pumpafrön 4 dl blandade nötter, t ex hasselnötter och mandel 100 g smör ½ dl flytande honung, ljus sirap funkar med 2 msk kanel 2 msk kardemumma Tillsätt efter ugnsrostning 4 dl torkade bär och frukt, t ex tranbär, aprikos, blåbär 2 dl kokoschips Gör så här! Värm ugnen till 180°. Lägg gryn och nötter på en bakpappersklädd plåt. Hyvla över smöret och ringla över honungen. Pudra över kanel och kardemumma. Rosta i mitten av ugnen. Rör runt med jämna mellanrum. Fortsätt så tills allt blivit jämnt gyllene, 15–20 minuter. Låt svalna. Blanda ner torkade bär och kokoschips. Förvara torrt och svalt i en burk med tättslutande lock. Tips! Vill du ha färre kalorier på granolan, så rosta bara i ugnen under omrörning utan smör och honung. Och gryn och flingor går utmärkt att bytas ut mot glutenfria alternativ. Glutenfria banan- och kesoplättar [caption id="attachment_19829" align="alignnone" width="657"] Bananpannkakor med keso och frukt. Perfekt till helgen![/caption] Antal: 2 pers Tid: 15 minuter 2 mogna bananer 1 dl keso 2 ägg ½ tsk kanel ev vaniljpulver matfett till stekning Till servering 1 dl frysta, tinade bär 1/2 dl vaniljkvarg eller yoghurt ev lite honung Gör så här! Skala och mosa bananerna helt släta. Blanda moset med keson, äggen och ev smaksättning. Hetta upp matfett i en stekpanna och klicka ut smeten till plättar. Detta är en väldigt lös smet, så vänd inte plättarna förrän de verkligen stelnat på undersidan. Servera ljumma med tillbehören! Tips! Detta är en något nyttigare variant än de vanliga pannkakorna och går utmärkt att steka några extra och förvara i kylen. Om du inte gillar kvarg, så ät med yoghurt eller mer frukt och bär. Och kanske några nötter om du så vill. Går även bra att göra i ugnen i en form anpassad efter mängden smet, lite som en nyttig ostkaka. Tillaga i mitten av varm ugn på 180° tills smeten blivit fast, ca 15 minuter. Alla mejeriprodukter går utmärkt att bytas ut till laktos- eller mjölkfria produkter. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Sophie Håkansson