[caption id="attachment_22845" align="alignnone" width="700"] Tomatmarmelad på gröna tomater och vanilj är både gott och vackert.[/caption] Grön tomatmarmelad med vanilj Till ostbrickan, på mackan eller på gröten. Mängd: 4– 5 dl Tid:30 minuter 500 g gröna tomater 1 st vaniljstång 1–1 ½ dl strösocker 1 dl vatten 2 dl gelésocker multi Tips! Jag gillar fasta marmelader och om man ska få till det med syltsocker tycker jag det blir för sött. Med gelésocker multi styr jag det lättare. Och om det behövs mer sötma tillsätter jag vanligt strösocker utöver. Vill du ha riktigt, riktigt fast marmelad så ta bort vattnet helt, men rör då ordentligt när tomaterna ska koka till sig innan gelésockret tillsätts så de inte bränner fast i bottnen. Gelésocker multi innehåller vegetabiliskt geleringsmedel och kan användas istället för gelatin. Det är också bra när du vill laga en fastare sylt eller marmelad. Använd då 500 g bär eller frukt till 2–3 dl gelésocker multi. Låt koka några minuter och marmeladen är klar. Många gröna tomatsorter är ganska hårda och fast i både skal och kött. Så vissa rekommenderar att alltid tillaga gröna tomater, men det stämmer inte. Finns många gröna sorter som är supergoda råa. Gör så här! Dela tomaterna i små bitar. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och urskrapad vanilj i en kastrull med tomaterna, strösockret och vattnet. Koka upp och låt sjuda 5–10 minuter. Om det ej kokat sönder så mixa försiktigt med stavmixer. Tillsätt gelésockret och låt koka i 30 sekunder. Häll upp marmeladen på väl rengjord burk med lock. Låt svalna och förvara sedan mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö