[caption id="attachment_22659" align="alignnone" width="700"] Vacker och rustik tomat- och lökpaj bakad på en pajdeg med majsmjöl. följ receptet och använd lagrad ost eller experimentera oxh använd fetaost eller en annan sort.[/caption] Tomat- och lökpaj Beroende på hur hungriga ni är räcker denna paj till allt från 4 till 6 personer. Servera gärna en sallad till. Antal: 4– 6 port Glutenfritt Pajdeg 150 g kallt smör 3 dl majsmjöl + lite till utbakning 1/2 tsk salt 1 msk kallt vatten Fyllning 2 st gula lökar 2 st rödlökar 400 g små kvisttomater 1 msk olja salt och peppar 150 g riven vällagrad ost 4 kvistar färsk oregano eller 1 1/2 tsk torkad 3 st ägg 2 dl matlagningsgrädde [caption id="attachment_22661" align="alignnone" width="700"] Tomat- och lökpajen räcker till 4 hungriga personer eller till 6 personer tillsammans med en grönsallad.[/caption] Tips! För att pajkanterna inte ska glida ner under tillagningen kan du knyckla ihop ett bakplåtspapper och lägga över den uttryckta pajdegen. Fyll upp med torkade ärter eller ris. Det håller kanterna på plats och kan användas många gånger om. Tomater på kvist mognar på kvisten, så de är ofta mer smakrika och mustigare. Gott i paj! Majsmjöl ger en något sötare och krispigare pajdeg. Gör inte kanten för tunn. Majsmjöl framställs genom malning av solmogen majs. Det är naturligt glutenfritt, lättsmält och snällt mot känsliga magar. Extra smak? Lägg ett tunt lager vanlig eller grov dijonsenap i det förbakade pajskalet innan resterande fyllning läggs i. Lagrade osten kan enkelt bytas ut mot t.ex fetaost. Gör så här! Pajdeg: Tärna smöret i mindre bitar. Kör ihop till en deg med mjöl, salt och till sist kallt vatten i en matberedare. Mjöla fingrarna med majsmjöl och tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Och 3–4 cm upp på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ kylskåpskallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Säkra pajkanterna så de inte glider ner vid tillagningen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 20–25 minuter. Fyllning: Skala och skiva löken, ca 1/2 cm. Halvera tomaterna. Lägg på en ugnsplåt, ringla över oljan, salta och peppra och rosta i ugnen på 225° i 20 minuter. Lägg hälften av osten i botten på pajskalet, sedan lök och tomat och strö sist över resterande ost. Hacka oreganon grovt, rör ihop med ägg och grädde och häll ner i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter 175°, tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg. Håll koll, alla ugnar fungerar olika! [caption id="attachment_22662" align="alignnone" width="700"] En glutenfri tomat- och lökpaj som passar de flesta. det är gott att blanda olika sorters tomater. eller varför inte servera en tomatsallad till tomatpajen? dubbel njutning![/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö