[caption id="attachment_20114" align="alignnone" width="644"] Spröda skinkchips på lufttorkad skinka med en smakrik grönärtspesto är ett härligt tilltugg.[/caption] Grönärtspesto med skinkchips Mängd:3 dl Tid:30 minuter skivor av lufttorkad skinka, valfri mängd 50 g skållad och skalad sötmandel 1 vitlöksklyfta 1 dl frysta och tinade gröna ärter 50 g riven parmesanost 1 dl rapsolja salt och peppar citronsaft Gör så här! Sätt ugnen på 200°. Lägg valfri mängd lufttorkad skinka på en bakpappersklädd plåt. Tillaga 8–10 minuter i ugnen och låt sedan torka till i rumstemperatur. Finhacka den skållade mandeln och vitlöken. Mixa ihop med ärter, riven parmesan och rapsolja med en stavmixer. Smaka av ärtpeston med salt, peppar och citronsaft. Servera tillsammans med de spröda skinkchipsen. [caption id="attachment_20112" align="alignnone" width="663"] Klassisk löjromssnitt. Här en avlång variant.[/caption] Klassiska romsnittar Löjrommen kan bytas ut mot valfri annan rom eller så kallad tångkaviar om du vill bjuda vegetariskt. Antal: 20 st Tid: 15 minuter 5 skivor formfranska ev smör till stekning ½–1 rödlök 100 g löjrom ½–1 dl crème fraiche hackad dill Tips! Här är svårt att ge ett antal på hur många snittar. En brödskiva blir ca 4 avlånga stänger när du skurit av kanterna. Beräkna 1/2–1 tesked, ca 5 g, löjrom/snitt. Löken kan hackas och brödet kan rostas någon timme innan servering. Häng gärna löjrommen. Dvs lägg den i en silduk så att överflödig vätska går bort. Då blir rommen fast och fin. Gör så här! Skär avlånga stänger av brödet. Rosta eller smörstek. Skala och finhacka löken. Lägg löjrom, crème fraiche, finhackad lök och lite dill på brödet och servera direkt. [caption id="attachment_20115" align="alignnone" width="656"] Räkor med asiatisk smaker och citrus och en enkel rökt laxtartar sitter perfekt till ett glas bubbel med citrustoner.[/caption] Räkor med asiatiska smaker Antal: 8 st Tid:15 minuter 150 g handskalade räkor, ca 400-500 g med skal skalet från 1 lime saften från 2 limer ½ röd chili, typ spansk peppar 1 vitlöksklyfta 1–1 ½ msk fisksås 1 ½ msk hackad koriander, finns i frysen Tips! Räkorna kan även serveras på en liten snitt. Då får du ut 10–12 stycken. Gör så här! Skala räkorna. Riv skalet av en lime, pressa saften ur två. Finhacka chilin. Skala och riv vitlöken. Rör ihop med räkor, lime, koriander och fisksås. Lägg upp räkorna i 8 små glas. Rökt laxtartar på sked Antal: 8– 10 st Tid: 15 minuter 200 g kallrökt lax ½ bananschalottenlök 1–1 ½ tsk riven pepparrot 10 cm gurka salt och peppar ev pepparrot till garnering Tips! Går även bra att lägga tartaren på små brödsnittar. Beräkna att det blir lika många. Gör så här! Tärna laxen fint. Skala och finhacka löken fint. Riv pepparroten fint, tärna gurkan fint. Rör ihop allt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på skedar och servera. Garnera eventuellt med lite mer riven pepparrot. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin