Om du väljer att servera stekt sill eller strömming beror lite på vart du geografiskt befinner dig. Sill är söderut och strömming norrut från Kalmar ungefär. Och strömmingen är vanligtvis lite mindre än sillen. Eftersom jag är skåning så heter mitt recept kort och gott stekt inlagd sill. Den stekta sillen paneras och steks gyllene. Sen läggs den i en lag på mestadels ättika och socker. Jag har lite mer ättika än "vanligt". Och det är för att jag gillar det så, men smaken är inte skarp utan det är en bra balans av sötman från sockret och syran från ättikan. [caption id="attachment_24226" align="alignnone" width="700"] Här servera jag den stekta inlagda sillen med rårörda lingon vilket är väldigt gott, men det går bra att servera utan lingon. Sillen är även god att lägga på en skiva grovt bröd med hackad rödlök och gräddfil.[/caption] Stekt inlagd sill med lingon Klassiker! Lika gott på julbordet som till kvällsmat med kokt potatis och gräddfil. Räcker till 4 "vanliga" portioner eller 10 bufféportioner, beroende på sillens storlek. Antal: 10 bufféportioner tid: 30 minuter 16 st färska sillfiléer med skinn salt och peppar 1 dl ströbröd 1 dl vetemjöl 2 msk smör till stekning 1 st gul lök 2 dl ättika, 12 % 2 ½ dl strösocker 1 dl vatten 5 st lagerblad 10 st kryddpepparkorn 5 st vitpepparkorn ½ tsk salt Rårörda lingon 2 dl lingon, frysta ½ dl strösocker Tips! Går givetvis att servera utan lingon, men sötsyrliga rårörda lingon är riktigt gott till stekt inlagd sill. Min stekta inlagda sill är väldigt god på en skiva grovt bröd med gräddfil och en rejäl mängd hackad rödlök. Stekt inlagd sill i ättikslag håller väldigt länge. Så länge den får står i kylen och inte åkt ut och in och smutsiga redskap eller fingrar har varit i burken. Då håller din sill 2-2,5 vecka i kylen. Och får rejält med smak. Så har du mycket att stå i till jul, kan du mycket väl göra din stekta inlagda sill nu och förvara väl förslutet i kylen till julafton. [caption id="attachment_24227" align="alignnone" width="700"] Stekt inlagd sill serverat med dill och rårörda lingon.[/caption] Gör så här! Klipp av ryggfenan på sillen. Salta och peppra på både skinn- och köttsidan. Blanda ströbröd och mjöl. Vik filéerna dubbla med skinnsidan utåt och vänd dem i mjölblandningen. Stek gyllene i smör. Skala och skiva löken. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna till en lag. Låt svalna. Varva sill och skivad lök i ett förvaringskärl och häll över lagen. Ställ i kyl och låt gärna stå minst 1–2 dagar för bäst smak. Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en skål. Rör runt och låt stå i rumstemperatur tills sockret smält ihop med lingonen. Servera sillen toppad med lite dill tillsammans med rårörda lingon. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin