[caption id="attachment_23803" align="alignnone" width="700"] Krämig svartrotssoppa med friterad svartrot, tärnat äpple och persilja.[/caption] Svartrotssoppa med friterad svartrot och äpple Krämig och len med bra balans av svartrot och vitlök. Antal: 4 portioner Tid: 40 minuter 500 g svartrötter, 250 g efter skalning 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 5 dl blandad kycklingbuljong av tärning eller flaska 3 dl matlagningsgrädde salt peppar Friterad svartrot 2-3 st svartrötter 3 dl neutral olja till fritering Topping 1 st fint tärnat äpple 2 msk hackad persilja citronvatten ½ st citron kallt vatten Tips! Vid fritering: ha alltid köksfläkten avstängd och ha alltid ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga på om oljan skulle fatta eld. Lämna aldrig grytan oövervakad. Vill du göra soppan vegetarisk byt ut kycklingbuljongen mot vegetarisk buljong. Tillbehör som kallrökt lax i mindre bitar eller knaperstekt bacon passar väldigt bra ihop med svartrotssoppan ihop med tärnat äpple. När du hanterar och skalar svartrötterna kommer du att bli klibbig på händerna. Det går av med ljummet vatten och lite diskmedel. Vill du göra soppan matigare och servera som en huvudrätt är det gott med både kallrökt lax, varmrökt lax eller knaperstekt bacon. Servera det sidan om tillsammans med ett gott surdegsbröd och smör. Vill du slå på den stora trumman så skala ytterligare 500 g svartrötter, skär i mindre bitar och koka eller stek mjuka. Lägg upp på ett serveringsfat/tallrik och toppa med någon matsked brynt smör och hyvlad parmesan. Såååååå himla gott! [caption id="attachment_23804" align="alignnone" width="700"] Det är en trevlig presentation att servera råvaran, i detta fall svartrot, i olika texturer och former. Den friterade svartroten bryter av fint mot den lena och krämiga soppan.[/caption] Gör så här! Skölj och skala svartrötterna. Även de till friteringen. Svartrötter har oftast mycket jord på sig så bra om du gör allt på en gång och sen städar ordentligt efteråt innan du fortsätter med resterande förberedelser. Lägg de skalade svartrötterna i citronvatten allt eftersom du skalar. Skär ner svartrötterna till soppan i mindre bitar, låt de ligga kvar i citronvattnet tills de ska användas. De mörknar snabbt. De som ska vara till friteringen strimlas till långa remsor med hjälp av en potatisskalare, låt ligga i citronvattnet. Värm på oljan till friteringen till ca 175°. Ta hjälp av en kökstermometer. Se till att svartrotsstrimlorna är riktigt torra. Torka de extra noga med hushållspapper innan fritering. Fritera tills gyllene och låt de rinna av på en bit hushållspapper. Salta. Skala och hacka lök och vitlök. Häll av vattnet från svartrötterna (bitarna). Fräs svartrotsbitarna mjuka tillsammans med lök och vitlök i en kastrull med lite matfett. Häll på buljong och grädde och låt sjuda under lock 15-20 minuter. Svartroten ska bli mjuk. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Eventuellt spä den med lite buljong. Servera soppan varm med de friterade strimlorna, tärnat äpple och persilja. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin