[caption id="attachment_25602" align="alignnone" width="700"] Mäktig, kompakt, men ändå saftig sockerkaka. På toppen en smör- och blåbärsglasyr. Jag använde frysta blåbär och de frysta bären ger smörkrämen ett fint marmorerat mönster.[/caption] Sockerkaka med mandelmassa samt en smör- och blåbärsglasyr Antal: ca 16 bitar Tid: 1h Kaka 3 ägg 3 dl strösocker 1/2 tsk vaniljpulver 75 g mandelmassa 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl tjock yoghurt, t.ex grekisk. 75 g smör Smörglasyr med blåbär 200 g smör 2 dl florsocker 2 äggulor 1 dl frysta blåbär [caption id="attachment_25603" align="alignnone" width="700"] Saftig sockerkaka, som tack vare mandelmassan får lite känsla av mazarinkaka. På toppen en smör- och blåbärsglasyr. Jag använde frysta blåbär och de frysta bären ger smörkrämen ett fint marmorerat mönster, men du kan även använda frysta hallon om du vill.[/caption] Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt. Riv mandelmassan grovt och blanda ner. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner. Smält och bryn smöret gyllene i en kastrull. Rör ner yoghurten. Kommer att se skuret ut, men det är ok. Rör sen ner detta i kaksmeten. Häll upp i en rund bakform med bakpapperklädd botten och smorda kanter, samt med avtagbar botten och cirka 25 cm i diameter. Baka i mitten av varm ugn, gärna varmluft, på 175° i 35-40 minuter. Lägg över bakpapper på slutet om kakan ser mörk ut. Låt kakan svalna helt i formen. Smält smöret till glasyren, rör ner florsocker och äggulor, låt sjuda 5-7 minuter under omrörning. Dra av från värmen och rör ner blåbären. Häll ovanpå kakan, som fortfarande är i formen, sätt i kyl till dagen efter så smörkrämen stelnar. Enklast att skära fina bitar när kall, om du vill skära kakan i portionsbitar innan servering, men servera kakan rumstempererad. Recept Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin