Krämig skagensill 4 port 20 min + tid i kyl 1 burk 5-minuterssill, ca 420 g 100 g skalade räkor 2 msk hackad dill ½ dl majonnäs 1 dl gräddfil salt och peppar ev några droppar citron Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Rör ihop resten av ingredienserna, inklusive räkorna. Smaka av med salt, peppar och citron. Vänd ner sillen. Låt stå ett dygn för finast smak. Servera gärna varje portion i en liten burk med kokt potatis och kokt ägg Stekt inlagd sill 4 port 30 min + tid i kyl 16 färska sillfiléer med skinn, men avklippt fena salt peppar 1 dl ströbröd 1 dl rågmjöl ca 2 msk smör till stekning 1 gul lök 2 dl ättika 12% 1 dl vatten 2 ½ dl strösocker ½ tsk salt 5 lagerblad 10 kryddpepparkorn 5 vitpepparkorn Klipp av ryggfenan om det inte är gjort. Salta och peppra sillen på både skinn- och köttsidan. Blanda ihop ströbröd och mjöl. Vik filéerna dubbla, skinnsidan utåt, och vänd i mjölblandningen. Stek gyllene i riktigt smör. Skala och skiva löken. Koka upp lagen med kryddorna. Låt svalna. Lägg sill i förvaringskärl, varvat med den skivade löken, och slå över lagen. Ställ i kyl och låt gärna stå minst 1–2 dagar för bäst smak. Ät som den är med kokt potatis och gräddfil eller som en mindre rätt på en grov brödskiva. Rädis- och rödlökssill 4 port 20 min + tid i kyl 1 knippe rädisor, ca 10 st 1 rödlök 1 brk hela filéer 5-minuterssill, ca 420 g ½ dl ättiksprit, 12% 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten 5 lagerblad Tillbehör knäckebröd gräslök Ansa rädisorna och skiva tunt. Skala rödlöken och skiva tunt. Skölj och låt sillen rinna av. Lägg sill och rädisor i en burk. Koka upp lagen. Låt svalna. Slå över sillen. Låt stå 1–2 dygn för finast smak. Givetvis kan du skära ner sillen i bitar, om du inte vill servera hela sillfileér. Servera med t ex knäcke eller kokt potatis. PUSS//Sandra Recept: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin