[caption id="attachment_25181" align="alignnone" width="700"] God, vacker och lättlagad. Denna äppeldessert i glas har allt. Laga gärna på svenska äpplen.[/caption] Snabb äppledessert i glas med havresmul Supergod och inte så tung dessert och lätt att förbereda. Vill du minska på fettet så servera med en krämig yoghurt istället för vispad grädde. Antal: 2 portioner Tid: 20 minuter Kompott 5 äpplen 1/4 tsk vaniljpulver eller 1/4 vaniljstång, delad och urskrapad, både frön och stång kan få sjuda med i kompotten 3/4 dl strösocker 1/2 dl vatten Kallt vatten med en 1/2 pressad citron Havresmulor med kardemumma 1 dl havregryn 1 msk smör 1/2 tsk kardemumma 1 msk socker Fyllning till 2 glas 1/2 dl vispgrädde, ovispad 1-1/2 dl äpplekompott Tips! Kompotten är även god till glass, till en sockerkaka eller till yoghurten/filen på frukosten. Havresmulet kan du även rosta i varm ugn på 200° i 10-12 minuter. Rör lite då och då. Kompotten håller ca en vecka i kyl och går bra att frysa. Om du vill kan du mixa hälften av kompotten för en mosigare konsistens. Blanda sen med de omixade bitarna. Gör så här! Kompott: Skala äpplena, ta bort kärnhuset och tärna äpplena i ca 1/2 x 1/2 cm bitar. Lägg gärna äpplet i citronvattnet så äpplet ej mörknar. Den lilla syran som äpplet får av att ligga i citronvattnet ger en extra fräshör till kompotten. Häll av allt citronvatten utom 1/2 dl. Lägg äppletärningar + vattnet i en kastrull med vaniljpulver och socker i en kastrull. Låt koka upp, sjud 2-3 minuter och stäng sen av. Låt svalna och ställ sen kallt. Rosta havregrynen i en varm panna. Tillsätt smör, kardemumma och socker. Rör runt tills smält ihop. Lägg upp på bakpapper för att torka till sig. Vispa grädden. Lägg äpplekompott i 2 glas, sen vispad grädde och toppa sen varje glas med rikligt av havresmulorna. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin