[caption id="attachment_24137" align="alignnone" width="700"] Hemlagad glögg hör julen till. Här får du både recept på snabb hemlagad starkvinsglögg och ett recept med hemgjord glögg på svagdricka. Bild TT[/caption] Snabb hemlagad vinglögg [YouPlaySinglePlayer video="905,842,355406"] Ett snabbt och gott recept där du smaksätter din egen glögg. En hemmagjord glögg som, om du vill kan göra till starkglögg genom att tillsätta lite konjak eller whiskey med. Enkelt recept om man vill servera hemlagad glögg, men inte hunnit sätta en "riktig" glögg på svagdricka. 1 bit färsk ingefära, ca 7 cm 1 tvättad apelsin 75 cl rött vin, alkoholfritt om du vill göra glöggen helt alkoholfri ½ dl russin 5 st kanelstänger 1 msk hela kryddnejlikor 1 msk hela kardemummakärnor 3 dl strösocker ½ dl alkohol, t.ex konjak, whiskey Gör så här! Skala och skiva ingefäran tunt, tvätta och skiva apelsinen tunt. Lägg apelsin och ingefära i en kastrull med resterande ingredienser. Värm på låg värme under omrörning så sockret löses upp. Ska ej koka. Låt stå och dra på en sval plats ett dygn, max 12°. Kastrullen ska vara övertäckt med locket. Efter 24 h, sila och smaksätt med konjak eller whiskey till önskad smak och styrka. Eller behåll den som den är utan starksprit. Häll upp i vacker flaska. Förvara i kyl. Håller länge, ca 2 veckor. Vid servering ha gärna i mer apelsinskivor och servera varm med nötter, mandel och torkad frukt och bär som russin, tranbär, blåbär. Tips! Glöggen kan givetvis dra några dagar extra för ännu mer smak, men lyft då upp apelsinskivorna efter 24 h så det inte blir beskt. Saftig saffrans- och mandelkaka - RECEPT Serveringstips! När du serverar din glögg duka fram lite olika toppings och inte bara russin och mandel. På så sätt kan gästerna själv förse sig lite utefter sin personliga smak. Hackad mörk choklad. Gärna hög kakaohalt, 60%. En tsk i koppen och du får en glögg med en mild ton av choklad. Supergott! Några citronskivor. Perfekt för de som inte gillar för söt glögg. Citronen tonar ner det söta i glöggen. Andra torkade bär och frukter såsom tranbär, blåbär, aprikoser. Även olika sorters nötter som hasselnötter, paranötter eller varför inte pistaschmandel? Faster Kyllas hemlagade glögg på svagdricka Ett gammalt glöggrecept jag fått av min faster Kylla. Ett klassiskt, enkelt och väldigt gott recept på hemlagad glögg på svagdricka! Den blir godare ju längre den står, men är drickfärdig redan efter 3 veckor. Den smakar ljuvligt! Ljuvlig krämig ädelostcheesecake - RECEPT 5 l svagdricka 2 ½ kg strösocker 1 pkt jäst ½ kg russin 1 ½ dl hela kryddnejlikor 1 hel bit färsk ingefära , ca 10 cm 5 st råa potatisar, skalade och skivade. Liten påse (12g) kardemummakärnor Tips! Svagdricka är en jäst maltdryck med låg alkoholhalt. Säljs i de flesta livsmedelsbutiker, men går även att beställa på nätet. Gör så här! Blanda allt i ett kärl. Täck med plastfilm. Tryck några lufthål. Låt stå svalt i 3 veckor. Sila och häll sen upp i vacker flaska. Gärna med en handskriven etikett. Perfekt gå bort present i juletider om du inte tänker förtära allt själv. Recept Sandra Palmqvist Bild Shutterstock