I Skåne har vissa odlare redan skördat sina första jordgubbar. Hur fint är inte det? Och rabarbern har kommit upp rejält i vissa trädgårdar, lite mindre i andra. Smulpajen går att baka på både färska och frysta jordgubbar. Jag har tyvärr varken rabarber eller jordgubbar i min lilla trädgård, så nu inför långhelgen ska jag ta mig en tur till Vikentomater, som inte bara odlar tomater utan även jordgubbar och massor av annat + att deras gårdsbutik är helt underbar. Är du i Skåne rekommenderar jag starkt ett besök där. [caption id="attachment_26002" align="alignnone" width="700"] Smulpaj med choklad, jordgubbar och rabarber. Går bra att göra på både färska och frysta jordgubbar.[/caption] Chokladsmulpaj med jordgubbar och rabarber Kombinationen rabarber och jordgubbar är ljuvlig! Ihop med chokladsmak blir det magiskt! 8 portioner 45 minuter Smuldeg 250 g smör 3 dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 3 dl kakao 3 dl florsocker 1 krm salt Fyllning 300 g rabarber 225 g jordgubbar,frysta 1 dl potatismjöl 3/4 dl florsocker, öka mängden till 1 ½ dl om du vill ha en söt paj Topping 100 g mörk choklad Färska jordgubbar, valfritt Tips! Frysta jordgubbar släpper mycket vätska, därav den stora mängden potatismjöl. Om du bara vill göra på rabarber, så minska mängden till ½ dl potatismjöl. Och om på bara jordgubbar, använd den mångden som anges i receptet. Sockret kan givetvis bytas ut mot sockerfritt alternativ och smöret mot ett laktos- och mjölkfritt alternativ. Angående glutenfritt mjöl så läs på de glutenfria mjölens förpackningar, alla sorter kan man inte byta rätt av mot samma mängd. [caption id="attachment_26003" align="alignnone" width="700"] Smulpaj med choklad, jordgubbar och rabarber. Går bra att göra på både färska och frysta jordgubbar. Smulpajen räcker till många.[/caption] Gör smulpajen med choklad, jordgubbar och rabarber så här! Smält smöret och rör ner resterande ingredienser till smuldegen. Låt stå 10 minuter. Ansa och dela rabarbern i 1 cm bitar. Blanda med de frysta jordgubbarna, potatismjölet och florsockret. Lägg i en ugnsform, ca 20 x 30 cm i storlek. Smula över smuldegen. Baka i mitten av varm ugn 175° i ca 30 minuter, låt svalna ca 10 minuter. Hacka och smält chokladen och ringla över pajen. Servera med chokladglass och kanske ännu mer smält choklad. Och färska jordgubbar om du vill. Det här kan du baka och laga med rabarber - enkla recept Recept Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin