Februari 2013, närmare bestämt på alla hjärtans dag, började jag som matredaktör på Aller media och Allers. Mycket har hänt sedan dess, men vad jag fortfarande inte har gjort mycket av, är smörgåstårtor- och smörgåsbakelser. Det var min första officiella matfotografering för Aller media. Under alla mina år som kock, både i Sverige och utomlands, när jag gick hotell- och restaurangprogrammet i Ystad eller ens i hemkunskapen på högstadiet, kan jag minnas att jag gjort en smörgåstårta. Så en nostalgitripp på alla sätt och vis. Så här får ni nu en av de få smörgåsbakelserna jag gjort i mitt liv. Givetvis en ganska så klassisk sådan. [caption id="attachment_25863" align="alignnone" width="700"] En smörgåsbakelse med extra allt! Givetvis kan du välja att bara ha en sorts fyllning i smörgåsbakelsen, men vad sägs om räkor, leverpastej och bacon? Gamla klassiska fyllningar när det kommer till smörgåsbakelser och smörgåstårta. Och på landgångsbröd. Mer klassiskt kan det inte bli.[/caption] Smörgåstårta med räkor - recept Smörgåsbakelse extra allt 4-6 st 1 timme 1 paket landgångsbröd Fyllning 1 2 burkar kronärtskockshjärtan à ca 250 g 2-3 msk olivolja 2 msk hackad persilja 1/2 tsk torkade chiliflakes, kan uteslutas salt och peppar Fyllning 2 1/2 st liten rödlök 200 g varmrökt lax 1/2 dl turkisk yoghurt 1 msk hackad dill Fyllning 3 1 paket bacon, 140 g 200 g krämig leverpastej (om hård leverpastej så rör i 1-2 msk grädde eller tjock yoghurt) 2 msk hackad smörgåsgurka el bostongurka Topping 2 dl turkisk yoghurt 1 dl majonnäs salt och peppar 2 msk hackad dill eller gräslök att strö över Garnering vad du vill egentligen, jag använde kallrökt lax, laxrom, fint hackad rödlök och tunna strimlor citronskal Krispigt bacon - så här gör du! Gör så här! Knaperstek baconet och låt torka på hushållspapper. Fyllning 1: Låt kronärtskockorna rinna av och mixa ihop till en röra med resterande ingredienser. Använd stavmixer eller finhacka med kniv. Fyllning 2: Hacka rödlöken fint och bryt sönder laxen. Rör ihop med yoghurten och vänd ner dillen. Smaka av med salt och peppar. Fyllning 3: Hacka sönder det stekta baconet och rör ihop med leverpastejen och smörgåsgurkan. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningarna på var sin landgångsbrödskiva och lägg ihop. Avsluta med en brödskiva på toppen och kantskär. Rör ihop toppingen och bre på runtom. Så här långt kan du förbereda dagen innan. Skär i 4 eller 6 stycken trekantiga bakelser. Garnera med det du vill och servera! Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin