[caption id="attachment_16339" align="alignnone" width="618"] Skrei i panna med bönor, bacon och fänkål.[/caption] Skrei i panna med bönor bacon och fänkål Allt i en panna sparar inte bara disk, utan låter rättens alla smaker från ingredienserna vigas samman. Dessutom är det trevligt att ställa fram på bordet. 4 portioner 600 g Skrei, ryggfilé 140 g bacon 1 st fänkål 2 st schalottenlök olivolja 2 klyfta vitlök 2 ½ dl vitt vin 1 pkt haricots verts, ca 150 g 1 burk stora vita bönor, ca 400 g 2 dl crème fraiche 1 st äggula 1 knippe persilja salt och peppar 1. Stycka Skreiryggen i 4 jämna portionsbitar med skinn på. Salta och peppra fisken. 2. Bryn Skreibitarna i stekpanna så att de får en ordentligt fin stekyta. 3. Lägg över på en plåt och sätt in dem i ugnen på 100°C i cirka 10 min eller använd digitaltermometer i tjockaste biten, fisken är klar när innertemperaturen är 45-55°C. 4. Strimla ner baconskivor och stek dem knapriga, häll av fettet och ställ åt sidan. 5. Skär fänkål i centimetertjocka klyftor (spara en bit till garnering) samt schalottenlök i tjocka skivor. 6. Stek på medelhög värme i panna med lite olivolja. Fänkålen och schalottenlöken ska svettas, inte brynas. Pressa vitlöken i pannan och slå över vinet. Låt koka några minuter tills fänkålen börjar mjukna lite. 7. Tillsätt haricots verts samt bönorna. Koka upp igen. 8. Blanda crème fraiche och äggula. Rör i och låt det sjuda upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över det knapriga baconet samt hackad persilja och rå hyvlad fänkål. [caption id="attachment_16337" align="alignnone" width="618"] Skrei med pepparsås och chorizo.[/caption] Stekt skrei med pepparsås och chorizo. 4 portioner 600 g skrei 350 g chorizo 800 g spenat 350 g skållade och skalade tomater 150 g röd paprika 200 g lök 1 dl olivolja 1 ½ dl vitt vin 4 vitlöksklyftor Salt och peppar 1. Salta skreien. Stek den i olivolja i en stekpanna och tillaga den sedan klart i ugnen (180°C) några minuter till den är 52°C. 2. Pepparsås: Blanda olivoljan med hackad röd paprika, lök och vitlök i en kastrull. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. 3. Lägg i de skållade, skalade och hackade tomaterna och låt sjuda. Krydda med salt och peppar och låt stå så att smakerna sätter sig. 4. Skär chorizon i mindre tärningar och torka chorizon i ugnen (180°C) i 3 minuter och ställ sedan åt sidan. 5. Fräs spenaten med olivolja och vitlök, krydda med salt. 6. Servera med sås, spenat och chorizon. [caption id="attachment_16335" align="alignnone" width="618"] Skrei med tomat.[/caption] Ugnsbakad skrei med tomat och vitlök. Ugnsbakad skrei med medelhavssmakerna vitlök och tomat är en bra rätt att bjuda familj eller vänner på när du inte vill stå i köket hela dagen. 4 portioner 800 g skreifilé i bit, utan skinn och ben 1 lök 4 tomater 3 vitlöksklyftor ½ tsk röd chili, finhackad 100 g tomatpuré 1 dl vitt vin 1 dl olivolja socker salt och peppar färsk timjan rimningslag 1 dl salt 1 liter vatten 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rimma skreien genom att lägga saltet i sjudande vatten, rör ut saltet och låt svalna. Lägg ner Skreien och låt ligga 15 minuter. Torka av innan tillagning. 3. Skär löken i tärningar, skiva tomaterna och finhacka vitlöken och chilin. Fräs lök och vitlök i lite olivolja tills de tagit färg. 4. Tillsätt chili och tomatpuré och fräs med löken en liten stund. Häll på vitt vin och smaka av tomatsåsen med socker, salt och peppar. 5. Lägg den hela biten skreifilé och tomatskivorna i en ugnsfast form. Tillaga i ugnen ca 20 minuter, till innertemperatur 50-55°C. 6. Fördela sen den varma tomatsåsen runt skreien, häll över olivolja, strö över hackad timjan och servera med bröd. TIPS! Personligen halstrar jag all fisk först och sen lagar jag klart på låg temperatur i ugnen. Cirka 100-125 grader tills rätt temperatur. Då tycker jag att den blir bäst! Recept och bilder från Norska sjömatrådet