[caption id="attachment_19947" align="alignnone" width="660"] Härlig kola med en saltstänkt smak av flingsalt och en nypa vanilj.[/caption] Saltsöt vaniljkola ca 50 st 45 minuter 100 g smör 2 dl laktosfri vispgrädde ca 3 ½ dl ljust muscovadorörsocker, 270 g 1 dl ljus sirap ½ tsk vaniljpulver 1 tsk flingsalt Garnering flingsalt Tips! Kulprovet: Häll lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Ta sen upp smeten med hjälp av en sked och försök rulla till en kula mellan fingrarna. Blir det en kula så är smeten klar. Ingen kula utan mer rinnig och ej hanterbar, får den koka lite till. Och givetvis går det bra att göra på vanlig grädde om du inte vill ha laktosfri. Gör så här! Koka ihop alla ingredienser i en kastrull på medelhög värme till ca 125°. Då är kolan gyllenbrun och bubblorna har blivit små. tar ca 20-25 minuter. Om du är osäker och inte har en termometer, gör kulprovet! Häll upp kolan i en lätt oljad och bakpappersklädd form, ca 20x20 cm. Strö över lite flingsalt. Låt kolan stelna i rumstemperatur några timmar innan du skär. Om det är svårt att skära, sätt in kolan i frysen ca 20 minuter och skär sedan med en varm och torr kniv. Recept och styling: Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin