Köpte en lussebulle på ett hyfsat känt ställe på centralstationen i Malmö en kväll efter jobb. För mina 26 riksdaler fick jag varken mycket smak av saffran, saftighet eller längtan efter att köpa flera. Så det vara bara att ta tjuren vid hornen och baka egna. Har gjort en del recept genom åren på lussebullar, men ville göra något "nytt". Dessutom hade jag brist på vissa råvaror i mitt kök i onsdags, så jag fick improvisera lite. Och herre min skapelse vad goda de blev! Degen blev smidig och lätt att hantera och lyste härligt gult av saffran mot mig! 16 läckra små godbitar blev det! Alldeles lagom i storleken. Så pass att jag råkade skippa lunchen och åt 2 lussebullar istället... Saftiga och lyxiga lussebullar 16 st tid: ca 2h 2 ½ dl vispgrädde (hade ingen mjölk) 100 g smör 1 ½ msk saffransarom (eller 2 pkt saffran, 1 gram totalt) 7 ½ dl vetemjöl + lite till utbakning ½ pkt torrjäst 1 dl strösocker 1 stor apelsin, finrivet skal 100 g mandelmassa, grovt riven 1 ägg 1 krm salt Smält smöret. Häll på grädden. Tillsätt saffransaromen. Ska vara varmare än 37°. Hetta till lite på ditt finger. Blanda mjöl, torrjäst och socker i en bunke. Använd gärna en bakmaskin med degpadel. Tillsätt den varma vätskan. Tillsätt sen apelsincest, mandelmassa och ägget. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under handduk 1h. Vänd ut degen på lätt mjölat underlag. Med lätt mjölade händer, dela degen i 16 bitar, rulla ut till längder och rulla ihop till klassisk form, rund, tvinnad eller annan figur om du vill det. Lägg på en lätt mjölad plåt och låt jäsa under handduk 45 minuter. Pensla med ett ägg som du vispat upp lätt med några droppar vatten och liiite salt (saltet bryter ner äggvitan och det blir lättare att pensla). Baka i mitten av varm ugn på 200° i 8-12 minuter. Håll uppsikt! Våra ugnar är som bilar, alla rullar framåt, men fungerar olika. Jag bakade dessa dels för att testa om saffransarom är bättre eller sämre än vanlig saffran. Jag gillade aromen. Givetvis går det att använda vanlig saffran om du vill detta. Ta 2 påsar då. Tror jag ska ha 2 msk saffransarom nästa gång jag bakar. Eller 2 msk saffransarom + 1 påse? Är jag galen då? Enligt min sambo så får man inte jäklas med lussebullarna. det ska vara klassiskt. Inget hittepå. Jag frågade nämligen honom vilken form och fyllning som kunde vara kul att baka. Jag tänkte att i form av en butterkaka med en frosting, eller som "kanelbullar" fyllda med vit choklad, men icke. Ganska intressant att han hade så starka åsikter om detta eftersom han inte gillar julen särkilt mycket. Nu blev det ganska så klassiska i formen, utan russin och kesella, men med smak av apelsin och mandelmassa. ...och vem fan gillar inte julen liksom. Allvarligt talat så får man göra och äta precis vad man vill under julen. Och gillar man inte julen så är det ok det med. Ibland gillar jag julen, ibland avskyr jag den. Den där kesellan då? Det tvistar de lärde om. Vissa säger att lussebullarna blir saftigare, andra säger att kesellan torkar ut degen. Russin? Jag gillar russin, men hade inga hemma när jag bakade. Blötlägg gärna russinen innan du trycker ner dom i dina lussebullar. Då blir de inte sådär stenhårda så att det känns som att man bitit på en småsten. Mjölad plåt? Hade inget bakplåtspapper och smöret var slut. Ett tunt lager mjöl funkar precis lika bra. Torra lussebullar? Hembakade saffransbullar kan lätt och snabbt bli torra på utsidan. Pensla med en sockerlag direkt efter du tagit ur dina lussebullar ur ugnen. PUSS//Sandra Recept: Sandra Palmqvist Foto: Sandras mobil