[caption id="attachment_19871" align="alignnone" width="656"] Saftig och maffig tårta med smak av saffran, med en len chokladfyllning på mörk choklad, grädde och färskost![/caption] Saffranstårta med chokladfyllning Klart man ska ha en tårta på julafton! • 16-20 bitar 2 bottnar 150 g smör, mjukt och rumstempererat 3 pkt saffran, 1,5 gram totalt 2 dl strösocker 1 tsk vaniljpulver 800 g mandelmassa 6 ägg 1 dl vetemjöl 2 msk bakpulver Chokladfyllning 400 g mörk choklad 3 dl vispgrädde 400 gram naturell färskost ½ dl strösocker Garnering Sockrade lingon. (tina ca 1 dl lingon från frysen och rör runt med ca 1 msk strösocker) 1. Vispa smör, saffran, socker och vaniljpulver. Riv mandelmassan och fortsätt vispa ihop. 2. Tillsätt sen mjöl, bakpulver och ägg. 3. Fördela fyllningen i två runda bakformar, 24 cm i diameter, med avtagbar botten. Använd gärna ett bakpapper i botten och smörad och bröad ordentligt på kanterna. 4. Baka i mitten av varm ugn på 175° i 45 minuter. Täck den mot slutet om den börjar bli mörk. Låt svalna helt. 5. Fyllning: värm grädde, socker och färskost på låg värme i en kastrull. Finhacka chokladen och rör ner. Rör tills chokladen smält. låt stå i kyl tills krämen svalnat och satt sig. 6. Bred chokladkräm på en botten och lägg den andra ovanpå. Täck tårtan med kräm och toppa med lingon. Pudra florsocker över om du vill och servera gärna en klick vispad grädde till.vc Tips! Detta är en maffig tårta. Givetvis går det bra att halvera receptet. D.v.s bara göra en tårtbotten och halva mängden chokladkräm. P.g.a den stora mängden mandelmassa, som "tynger" kakan lite, är det också därför jag har mycket bakpulver i receptet. Chokladkrämen och bottnarna kan göras 2 dagar före, men lägg gärna ihop tårtan på morgonen om den ska ätas på kvällen. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin