[caption id="attachment_25987" align="alignnone" width="700"] En buljongsoppa från Thailand med ganska mycket chili och en limesyrlig smak.[/caption] Tom yam goong – het räksoppa från Thailand Denna läckra och buljongbaserade soppa med räkor och nudlar kommer från Thailand. Tom yam goong har en het och limesyrlig smak med ganska mycket chilismak. Soppor med asiatiska smaker är verkligen fantastisk mat full med umami och heta kryddor. 4 portioner (Soppan räcker till 4 små portioner till förrätt eller på en buffé, annars till 2 hungriga personer.) 45 minuter 1 liter räkbuljong eller hönsbuljong 200 g champinjoner eller ostronskivling 2 stjälkar citrongräs 2 st färska röda chilifrukter 5 cm galangalrötter 0,75 dl fisksås 0,5 dl limejuice 1 msk chilipasta, 2 msk om du gillar hetta 0,5 tsk strösocker 6 st kaffirlimeblad, gärna färska annars de torkade Tillbehör 100 g nudlar 150 g skalade räkor färsk koriander Nudelsoppa med kokosmjölk, kyckling och asiatiska smaker - RECEPT [caption id="attachment_25988" align="alignnone" width="700"] Ursprungligen är Tom Yam goong med räkor, men vill du inte ha det så gör din soppa vegetarisk eller på kyckling om du gillar det bättre.[/caption] Så här gör du Tom yam goong soppa! Koka upp buljongen. Ansa och skiva svampen och lägg i buljongen. Banka och dela citrongräset i mindre bitar. Banka och skiva chilin. Skiva galangalroten tunt. Tillsätt citrongräs, chili och galangalrot i buljongen ihop med resterande ingredienser. Låt sjuda i 20 minuter utan lock, när 5 minuter återstår tillsätter du nudlarna och låter dem sjuda med. Strax innan servering, vänd ner de skalade räkorna och grovt hackad färsk koriander. Vad är galangal? Galangal är en ”kusin” till ingefära. Smaken på galangalroten är syrligare, vassare och lite sträv. Man kan nästan ana lite citrus. Och ”köttet” är svagt rosa med ett blankare skal än ingefäran. Används flitigt i asiatisk matlagning, men den ska inte ersätta ingefäran eller vice versa. Galangal är starkare i smaken, går ej att riva och bör skivas, medan ingefära är sötare i smaken och inte lika vass. Klickar du på länken ovan får du en bild av roten. Läste en gång att galangal är ett samlingsord för alla asiatiska rötter med toner av ingefära, och att galanga är det korrekta namnet. Vet inte om detta stämmer, vet du kanske? Så här gör du den godaste Tom kha gai soppan - RECEPT Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin