[caption id="attachment_26134" align="alignnone" width="700"] Enkelt och gott recept på laxcheesecake. Perfekt till midsommar.[/caption] RECEPT - Gräddad laxcheesecake Är du team matjessilltårta eller team laxcheesecake på midsommar? Jag gillar både och. Varför välja liksom? Båda har sin charm och jag skiftar mellan de båda beroende på mitt humör. För att du inte ska behöva välja så får du här ett recept av vardera. Hur bra är inte det? Givetvis kan du garnera precis som du vill, men på laxcheesecaken är det riktigt gott med räkor på toppen. Och gillar du inte varmrökt lax så går det lika bra med kallrökt lax. Gillar du inte lax, ja. Då får du göra matjessilltårtan. Laxcheesecake med örter och räkor Bjud på krämig laxtårta med räkor! Lyxigt och gott, kan dessutom förberedas. 12 bitar 40 minuter Botten 200 g kavring 75 g smör 1/2 tsk salt 1 krm peppar Fyllning 4 gelatinblad 3 dl gräddfil 1/2 dl rökt smörgåskaviar, t ex Kalles 1 rödlök 150 g varmrökt lax 1 dl hackad gräslök och dill, ca 40 g salt och peppar Topping 150 g skalade räkor 100 g forellrom färska örter och groddar 1 rödlök Så här gör du laxcheesecake! Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret, blanda det sedan med kavringen, salt, peppar. Tryck ut kavringssmulorna i en rund springform med bakpappersklädd botten, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kyl. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop gräddfil och kaviar. Skala och finhacka rödlöken. Dela laxen i mindre bitar, ta bort eventuella ben. Blanda ner allt i gräddfilen tillsammans med örterna. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Rör sedan ner det smälta i resten av fyllningen. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Täck över med plastfolie. Ställ i kyl 1 dygn.Topping: Garnera vid servering med räkor, röd rom, örter och groddar. Hacka eller skär rödlöken i tunna ringar och lägg på. Tårtan håller 3 dagar i kyl innan bottnen blir lite blöt, så den går bra att förbereda. RECEPT - KLASSISK MATJESSILLTÅRTA PÅ KAVRINGSBOTTEN [caption id="attachment_24763" align="alignnone" width="700"] Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.[/caption] Recept & styling Sandra Palmqvist