[caption id="attachment_26109" align="alignnone" width="700"] Det är inte svårt att göra sin egen sillinläggning. Välj den smarta genvägen och produkten 5-minutersillen och du har nästan bokstavligen, inlagd sill på 5 minuter. 5 - minuterssill är en produkt där sillen är klar att ätas. Sätt din egen smak med en antingen klar lag eller en krämig lag.[/caption] Så här gör du hemmagjord sill till midsommar Hur lägger man in egen sill från grunden? Inlagd sill från grunden är tidskrävande. Och kanske lite svårt kan vissa tycka. Vill du lägga in sill från grunden, så antingen köper du färsk sill (säljs rensade och utan huvud) eller salta sillfileér. Om färsk sill får du själv saltgrava sillen 1-2 dygn. Sen drar man skinnet, klipper fenan och vattnar ur sillen ca 1 dygn och lägger sen in den. Först i en stark ättikslag, sist i smaksättningslagen. Oftast en 1-2-3 lag. Ska du inte göra en klar sill så gör du inte 1-2-3 lagen utan då gör du din krämiga sås. Totalt får du räkna med några dagars arbete. Du kan även köpa salta sillfileér och börja direkt vid urvattningssteget. Tänk på att om man använder färsk sill så rekommenderar livsmedelsverket att man fryser sillen i 3 dygn, -18° innan den används. Går bra att rensa sillen helt innan både innan frysning och gravning om man vill det (alltså inkl ta bort fenan och skinnet). Vissa butiker säljer frysta sillfileér. Hur lägger man in egen sill på 5 - minuterssill? Eller så väljer du den smarta genvägen och produkten 5-minutersillen och du har nästan bokstavligen, inlagd sill på 5 minuter. 5 - minuterssill är en produkt där sillen är klar att ätas. Sätt din egen smak med en antingen klar lag eller en krämig lag. Man kan använda den lag som sillen ligger i, men absolut godast att göra en egen om du nu ska göra en sill i en klar lag. Välj en klassisk 1-2-3 lag. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Eller om skarpare smak och sötma kör 50/50 ättika 12% och socker och inget vatten. Jag använder en variant på 1-2-3 lag. Och om jag använder citrussaft i sillinläggningen drar jag ner på ättikan. Tipset är att helt enkelt smaka av din lag innan du blandar den med sillen och smaksättning så du får den balansen just du vill ha. Ska du göra en krämig sill så behöver du inte använda lagen sillen ligger i. GROVT BRÖD UTAN JÄSNING - RECEPT Så här gör du sill i klar lag på färdig sill Lök, chili, citrus, tomat, peppar. Det finns många smaker att smaksätta en sill i klar lag med. Bestäm smak, koka din lag. Vissa smaker kan få koka med i lagen. Låt lagen svalna helt och häll sen över 5 - minuterssillen som är skuren i mindre bitar, i en väl rengjord burk och ställ in i kyl i 1-3 dygn före serveringen. Hållbar upp till 3 veckor förutsatt att sillburken inte åkt in och ut många gånger. Så här gör du sill i krämig sås på färdig sill Avrunnen 5 - minuterssill blandas i en krämig sås av t.ex mejeriprodukter som gräddfil eller majonnäs. Smaksätt med vad du vill. Lägg sillblandningen i en väl rengjord burk och förvara i kylskåp. Hållbar 7-14 dagar förutsatt att sillinläggningen inte åkt in och ut flera gånger. RECEPT - Krämig vitlökssill [caption id="attachment_26110" align="alignnone" width="700"] Krämig vitlökssill.[/caption] Mild smak av vitlök har den här krämiga sillinläggningen. Ringla olivolja över vid servering. 4-6 bufféportioner 15 minuter 1 burk 5-minuterssill à 420 g 2 vitlöksklyftor 1/3 gurka 1/2 tsk salt 2–3 krm svartpeppar 3 dl turkisk yoghurt 1–2 msk olivolja Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar. Skala och riv vitlöken. Kärna ur och skiva gurkan, dela skivorna på mitten. Rör ner gurka, vitlök, salt och peppar i yoghurten. Blanda ner sillen. Låt gärna stå och dra 1 dag i kylen före servering. Ringla olivolja över vid servering. RECEPT - Löksill med kapris [caption id="attachment_26111" align="alignnone" width="700"] krispig löksill med kapris. Spännande smaker.[/caption] Krispig och god sillinläggning där kaprisen lyfter fram smaken hos både sill och rödlök. 4-6 bufféportioner 20 minuter 1 pkt 5 minuterssill, à 420 g 2 dl strösocker 1 1/2 dl ättiksprit, 12% 1/2 dl vatten 1/2 tsk salt 5 torkade lagerblad 10 svartpepparkorn 2 rödlökar 1 dl kapris, avrunnen Låt sillen rinna av och skär den i mindre bitar. Lägg socker, ättiksprit, vatten, salt och kryddor i en kastrull. Låt koka upp, sockret ska ha smält. Dra kastrullen från värmen. Skala och skiva rödlökarna. Varva sillbitar, rödlök och kapris i en väl rengjord burk. Slå på lagen. Låt stå 1 dygn i kyl för bästa smak. RECEPT - Lime- och chilisill [caption id="attachment_26112" align="alignnone" width="700"] Det är enkelt att göra hemmagjord sill. Här en klar sill med smak av lime och chili.[/caption] En sillinläggning med sting! Röd chili och lime ger vacker färg och spännande smak. 4-6 bufféportioner 20 minuter 1 pkt 5-minuterssill, à 420 g 2 limer 2 röda chilifrukter, typ spansk peppar 2 dl strösocker 1 1/2 dl ättiksprit, 12 % 1/2 dl vatten 1/2 tsk salt 5 svartpepparkorn Låt sillen rinna av och skär den sedan i mindre bitar. Tvätta limerna väl och skär i tunna skivor. Ta bort kärnorna från chilifrukterna och skiva dem tunt. Lägg socker, ättiksprit, vatten, salt och pepparkorn i en kastrull. Låt koka upp, sockret ska vara helt smält. Låt svalna. Varva sillbitar, lime och chili på väl rengjord burk. Häll över den svala lagen. Låt stå 1 dygn i kyl före servering. SANDRAS SNABBA BRANTEVIKSSILL - RECEPT Av Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin