[caption id="attachment_22508" align="alignnone" width="700"] Mustig tomatsoppa som får mycket smak genom att tomatyerna och grönsakerna rostas innan. Tillbehöret till den rostade tomatsoppan är krispigt bacon och borlottibönor, men andra tillbehör som smulad fetaost eller handskalade räkor är gott det med.[/caption] Rostad tomatsoppa med bacon och borlottibönor Mustig soppa som passar fint både till vardags och till fest. Även god kall, men baconet får gärna vara ljummet då. Antal: 4 port Tid: 45 minuter 500 g röda tomater 2 st gula lökar 4 st vitlöksklyftor olja salt och peppar 1 liter kycklingbuljong, från konc fond eller tärning 20 g persilja 1 paket bacon, ca 140 g 400 g vita bönor, t.ex borlotti Tips! Mera sting i soppan? Låt en delad spansk färsk röd peppar få rostas med i ugnen. Innan du saltar och smakar av, så börja med att koka ner soppan lite till utan lock. Då framträder smakerna mer plus att baconet ger bra sälta. Ha lite flingsalt på bordet istället. Soppor är som grytor, de blir godare om de får stå till sig 1–2 dagar. Vill du ha soppan magrare? Använd kycklingbacon. Sänk då ugnstemperaturen till 175–180° annars är det lätt att det bränns vid. Gillar du inte bönor? Kokta gröna eller röda linser, kikärter eller pasta går utmärkt det med. Andra goda tillbehör till rostad tomatsoppa är smulad fetaost, rostade surdegskrutonger och/eller handskalade räkor. Gör så här! Sätt ugnen på 225°. Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i en ugnsfast form med lite olja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Det ska få rejält med färg utan att se bränt ut. Lägg det ugnsrostade i en kastrull och häll på buljongen. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter utan lock, mixa med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Ansa och hacka persiljan, ställ åt sidan under fuktat papper. Dela baconet i mindre bitar, lägg i en ugnsfast form och tillaga i ugnen på 225° i 5–8 minuter. Det kan du göra medan soppan kokar. Håll uppsikt. Alla ugnar fungerar olika. 200° i 12-15 minuter funkar med. Låt baconet rinna av på hushållspapper och hacka sedan till ett smul. Låt bönorna rinna av. När du är nöjd med soppans smak, tillsätt bönorna i soppan och låt dem bli varma. Servera med hackad persilja och bacon. [caption id="attachment_22509" align="alignnone" width="700"] Den rostade tomatsoppan är god både varm som kall. Ät den kall en varm sommardag eller varm en kylig sommarkväll.[/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö