[caption id="attachment_22635" align="alignnone" width="700"] Matig sallad på ugnsrostade grönsaker med kryddörter, vitlök och olivolja. Serveras ljummen. Tomaterna, zuccinin och morötterna gör salladen både vacker och färgstark att titta på.[/caption] Rostad grönsakssallad med kokt matvete Denna matiga sallad är god både varm och rumstempererad. Antal: 4-6 port Tid: 45 minuter 4 st morötter 1 st grön squash 1 st aubergine 6 st färska lökar 1 st litet blomkålshuvud 500 g små tomater ½ st hel vitlök 20 g färsk persilja 20 g färsk dill 1 dl olivolja 1 tsk salt 1 tsk grovmalen svartpeppar 3 dl okokt matvete Tips! Gott att servera till! Lägg kyckling, t ex kycklingklubba, i en ugnsfast form. Tvätta och finriv skalet av en citron. Pressa ur saften. Repa och hacka 3 kvistar färsk rosmarin. Blanda med citronen och häll över kycklingen, salt och peppra rejält. Tillaga i mitten av ugnen på 175° i 45–55 minuter. [caption id="attachment_22636" align="alignnone" width="700"] Olivoljan, vitlöken och tomaternas vätska ger de ugnsrostade grönsakerna en härlig mustighet och salladen blir lite som en käftsmäll i munnen av smaker![/caption] Gör så här! Sätt ugnen på 225°. Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar och buketter. Behåll vitlökshalvan som den är. Lägg allt på en ugnsplåt. Grovhacka ca 3/4 av dillen och persiljan, spara resten till serveringen. Blanda det hackade med olivolja, salt och peppar. Häll över grönsakerna och blanda runt. Tillaga grönsakerna i övre delen av ugnen i ca 30 minuter. Rör då och då. Tomaterna, auberginen och squashen blir härligt mosiga och mjuka. Tillsammans med olivoljan bildas härliga smaker i vätskan i formen som sedan ger mycket smak när du blandar allt med matvetet. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Koka det gärna i grönsaks- eller kycklingbuljong. Dra av från värmen och låt stå. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet och blanda med de rostade grönsakerna, det kokta matvetet och den sparade dillen och persiljan. Smaka av med salt och peppar. P.S Om du undrar hur det går till på en matfotografering så kolla in mina stories på Instagram! Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö