[caption id="attachment_22377" align="alignnone" width="700"] Risotto med sparris passar lika bra efter en dag på stranden som efter en dag med strilande sommarregn. Tallriken kommer från Bitz.[/caption] Risotto med vit sparris, gröna ärter och rostade hasselnötter Risotto är ganska mättande, så är ni inga storätare räcker detta recept lätt till 6 personer. Antal: 4– 6 port Tid: 40 minuter Risotto 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 3 dl arborioris eller carnaroli 1 msk olja 2 dl vitt vin 1–1 ½ dl riven parmesan, 50-70 g Sparrisbuljong 2 dl grönsaks- eller hönsbuljong 8 st färska vita sparrisar 50 g smör 2 dl gröna ärter Topping 1–1 ½ dl riven parmesan, 50–70 g 1 dl hasselnötter Tips! Vitlök går att utesluta. Vinet likaså, men smaka gärna av med lite citronsaft så du får smaken av syra. Om du inte vill ha så mycket kolhydrater, så halvera mängden ris och dubbla sparrisen och ärterna. Vill du använda grön sparris, så följ receptet, men koka inte den gröna sparrisen lika länge. Grön behöver nästan bara "doppas" för att fortfarande vara krispig och god. Gillar du inte risottoris, så prova att göra risotton på matvete. Gör så här! 1.Skär av nedersta biten på sparrisen och skala den från toppen och neråt. Skär i två eller tre bitar. Om tjocka sparrisar, dela även en gång på längden. Lägg åt sidan. 2.Rosta hasselnötterna i en het torr panna. Hacka grovt. Ställ åt sidan. 3.Koka upp buljongen till risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lökhack och ris i oljan i en kastrull tills riset börjar bli "genomskinligt". Häll på vinet och låt koka in. Häll på den varma buljongen lite i taget under omrörning och koka ca 20 minuter totalt. Smaka av riset efter 15 minuter, så det inte blir överkokt. Riset ska ha en kärna och själva risotton ska vara "lös", inte som en gröt. 4.När 5–10 minuter återstår av risotton, koka upp buljongen till sparrisbuljongen. Låt sparrisen få sjuda med i 2 minuter. Lyft upp sparrisen och mixa ner smöret, smaka av med salt och peppar. Lägg sist ner ärterna och låt dem bli genomvarma, ca 1 minut. Lägg ner sparrisen i buljongen igen. 5.Rör ner parmesanosten i risotton och lägg sedan upp den i botten av en tallrik, häll sen på buljongen med sparrisen och ärtor. Toppa med mer (om du vill) parmesan och rostade hasselnötter. [caption id="attachment_22378" align="alignnone" width="700"] Om du vill använd grön sparris istället för vit. Läs i receptet för fler tips![/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin