[caption id="attachment_22258" align="alignnone" width="700"] Pocherat ägg med hollandaisesås, kallrökt lax och grön sparris är en given klassiker och perfekt både till helgfrukosten som till påskbordet.[/caption] Halstrad grön sparris med pocherat ägg, lax och hollandaise En riktig klassiker! Antal: 4 port Tid: 20 minuter 16 st gröna sparrisar smör till stekning salt och peppar 4 st ägg 300-400 g kallrökt lax Hollandaisesås 150 g smör 4 st äggulor 2 msk citronsaft 1 krm cayennepeppar ½ tsk salt Gör så här! 1. Hollandaise: Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Vispa upp äggulor och citronsaft i en skål över ett vattenbad. Tillsätt det varma smöret i en fin stråle under kraftig vispning för hand. Undvik bottensatsen från smöret. Smaka av med salt och cayennepeppar plus eventuell smaksättning. 2. Pochera äggen genom att knäcka ner dem i en kastrull med lite vinäger, sätt snurr på vattnet med en matsked och låt två ägg pocheras åt gången i 2–3 minuter. Lyft upp och gör nästa två. 3. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen och stek sparrisen snabbt i en panna med smör, salta och peppra. 4. Servera sparrisen med hollandaisesås, pocherat ägg och lax. Tips! Vitorna som blir över efter såsen kan du använda i en omelett eller baka maränger. God smaksättning till såsen: Finrivet skal från 1 citron 2–3 msk finhackad dill 2–3 msk finhackad ramslök ½ msk torkade chiliflakes Matigare? Servera allt på en skiva rostat surdegsbröd. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin