Krämig skaldjurspasta med musslor, räkor och saffran God och lyxig sensommarmiddag som dessutom är lätt att laga. Antal: 4 portioner Tid: 40 minuter 450 g färska blåmusslor 1 fänkål 1 gul lök 2 vitlöksklyftor matfett till stekning 1 dl blandad fiskbuljong 1 dl crème fraiche 1 pkt saffran 1-2 msk citronsaft salt och svartpeppar 300 g okokt spaghetti 150 g skalade räkor dill till garnering Tips! Det finns kokta blåmusslor utan skal på burk i lag, om du inte är bekväm med att koka egna musslor. Använd bara levandes blåmusslor. Knacka musslan lätt mot hårt underlag, sluter inte musslan sig är den död och måste slängas. Även alla trasiga musslor ska slängas. Givetvis går det bra att servera sås och pasta var för sig och ej blanda ihop allt. ½ dl hackad dill är gott att vända ner eller bara garnera med färsk grovhackad dill. De flesta skaldjur mår bästa av kort tillagningstid, sen kan de bli sega och tråkiga. Gillar du inte blåmusslor och räkor kan du använda kräftstjärtar och t.ex grönmusslor. Stora matbutiker har oftast ett bra utbud av frysta skaldjur. De tillagade låter du tina, låt rinna av ordentligt och vänd ner dom på slutet. [caption id="attachment_24967" align="alignnone" width="700"] Krämig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran. Mycket smak och riktigt gott.[/caption] Gör så här! Ansa och rensa musslorna, dra skägget och skrapa skalen rena. Släng trasiga musslor och de som inte sluter sig när du knackar dem i bänken. Skölj och skiva fänkål tunt, skala och skiva löken tunt, skala och riv vitlöken. Koka upp pastavatten. (om torkad pasta, koka den nu, 8-10 minuter) Fräs allt grönt i en het panna 1-2 minuter med matfett. Tillsätt musslorna och fräs 1-2 minuter till. På med lock och låt stå 2-3 minuter till. Nu ska musslorna börja öppna sig. Ta bort de som ej öppnat sig. Tillsätt buljong, crème fraiche och saffran och sjud ytterligare 2 minuter under lock. (om färsk pasta koka den nu, ca 2 minuter) Smaka av såsen med salt, peppar ev lite citronsaft och vänd ner kokt spaghetti och skalade räkor. Toppa med dill och servera direkt! Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin