[caption id="attachment_22813" align="alignnone" width="1960"] Krämig briepaj med räkor och spenat. En grönsallad med morot och valnötter passar fint till.[/caption] Paj med räkor, spenat och brie En mild och god paj. Om gästerna är hungriga så räcker pajen till 6–8 personer. Antal: 12 bitar Tid: 1 timme 30 minuter Pajdeg 150 g kallt smör 3 dl vetemjöl 1 st kallt ägg 1 krm salt 1 krm svartpeppar Fyllning 100 g färsk bladspenat 300 g skalade räkor 500 g brieost 3 st ägg 3 dl mjölk ¾ tsk salt ½ tsk svartpeppar Sallad 1–2 st morötter 1 knippe dill, ca 20 g 100 g färsk spenat 2 msk olivolja 1 dl hackade valnötter Tips! Så här säkrar du pajkanterna! Knyckla ihop ett bakpapper och lägg ner i pajformen ovanpå degen, se till att papperet går upp på kanterna. Fyll på med torkat ris eller bönor och sätt in formen i ugnen. Riset och papperet kan du använda igen! Detta är mer miljövänligt än aluminiumfolie. Om du använder skalade, frysta räkor så se till att de tinat och runnit av väl. En hemgjord pajdeg är absolut godast, men vill du köpa färdig eller använda smördeg går det alldeles utmärkt. Gillar du inte räkor så gör utan eller varför inte prova med kräftstjärtar? se till att de är väl avrunna innan. [caption id="attachment_22814" align="alignnone" width="700"] Hemgjort pajskal är både gott och billigt. Och om du vill dekorera med salladen vid serveringen, eller sidan om om inte alla vill ha sallad.[/caption] Gör så här! Pajdeg: Tärna smöret. Arbeta ihop degen snabbt för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en rund smörad pajform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Låt stå i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Säkra degkanterna så de inte glider ner under gräddningen, se tips. Förgrädda skalet i 15 minuter. Fyllning: Lägg spenaten i botten och sedan räkorna. Fördela brieosten över räkorna. Rör ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen på 175° i 30–35 minuter. Sallad: Skala och strimla morötterna, hacka dillen grovt. Blanda med övriga ingredienser i en skål. Salta och peppra. Servera pajen med salladen sidan om eller ovanpå. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö