[caption id="attachment_24178" align="alignnone" width="700"] En hemlagad grönkålspaj med äpple och fetaost är ett perfekt vegetariskt alternativ och komplement på julbordet.[/caption] Grönkålspaj med äpple och fetaost Antal: 6– 8 bufféport Tid: 1 timme 20 minuter Pajdeg 3 dl vetemjöl 125 g smör, tärnat ½ dl finhackad grönkål ½ tsk salt några droppar kallt vatten Fyllning 150 g grönkål olja till stekning 1–2 st vitlöksklyftor salt och peppar 1 st äpple 150 g salladsost, typ som en svensk"fetaost" Här hittar du din närmaste svenska gårdsmejerist! Tips! Var försiktig när du lyfter eller flyttar pajen när den är nygräddad så den inte går sönder. [caption id="attachment_24179" align="alignnone" width="700"] Denna paj gör du utan pajform och är lite som en gallette. Var försiktig om du eventuellt behöver lyfta eller förflytta grönkålspajen.[/caption] Gör så här! Pajdeg: Arbeta ihop alla ingredienserna i en matberedare. Låt ligga i kyl 30 minuter. Hacka grönkålen och fräs den mjuk i olja, 7–10 minuter. Skala och riv vitlöken och tillsätt. Salta och peppra. Skär äpplet i små tärningar och tillsätt i pannan, låt fräsa några minuter till. Dra av från värmen, smula ner salladsosten och rör runt. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till en cirkel, ca 40 cm i diameter. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Lägg fyllningen i mitten, men låt ca 5 cm runtom längst ut vara tomt. Vik in denna kant över fyllningen. Lägg lite bakpapper eller folie på öppningen med fyllningen, grönkålen bränns snabbt. Grädda i 25–30 minuter. Håll uppsikt, alla ugnar fungerar olika. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin