[caption id="attachment_20123" align="alignnone" width="700"] Tre olika, men lika härliga förrätter. Krämig hummersoppa på hemgjord fond med massor av skaldjur, räktårta som räcker till många och en enkel sallad på rökt lax, picklad rödlök, mangold och en avokadokräm. En rätt som du lagar på 15 minuter.[/caption] [caption id="attachment_20138" align="alignnone" width="641"] Förbered sopptallrikarna i köket med skaldjur och tillbehör och servera sen hummersoppan vid bordet ur kanna. Väldigt trevligt![/caption] Hummersoppa med räkor och musslor Antal: 2 port Tid: 45 minuter Receptet är lätt att dubblera! 1 hummer 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 liten morot 1 msk smör ½ msk dillfrön ½ dl tomatpuré ½ dl vitt vin 5 dl fiskbuljong 1 ½ dl vispgrädde salt och peppar Tillbehör hummerkött ca 100 g till av valfria skaldjur, t ex grönmusslor och handskalade räkor bröd och dill och rom om du vill Tips! Soppan går fint att förbereda 1-2 dagar innan. Förvara skaldjursköttet kallt. Gör så här! Ta ur köttet från hummern. Lägg hummerskalet i en handduk och slå sönder rejält med hjälp av något hårt – t.ex en brödkavel eller kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och skär i mindre bitar. Lägg lök och morot i en kastrull med hummerskalet, smör, dillfrön och tomatpuré. Fräs tills grönsakerna fått fin färg och rostats lite. Häll ner vin och koka ihop. Tillsätt fiskbuljong och låt småkoka utan lock i ca 15 minuter. Sila soppan och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Vid servering, lägg hummerkött och skaldjur fint i botten av en djup tallrik, garnera med dill och rom. Häll upp soppan vid bordet. [caption id="attachment_20136" align="alignnone" width="655"] Kallrökt lax går väl ihop med avokadokräm och picklad lök. Sälta möter fett och syra.[/caption] Nyårsmeny 2020 Rökt lax med avokadokräm och picklade grönsaker Antal: 4 port Tid:30 minuter Syran från crème fraichen och citronen i avokadokrämen, balanserar den salta och rökta smaken från laxen väldigt väl tillsammans med de picklade grönsakerna. 350–400 g kallrökt lax, 3 skivor/pers 200 g röd steklök (små röda lökar. Ingen speciell löksort. Bara små lökar som betecknas som steklök i butik) 1 fänkål 1 dl vatten 3 dl strösocker 2 dl vitvinsvinäger ½ tsk salt Avokadokräm 1 pkt fryst och tinad avokado, 250 g saften från ½ citron ½ dl crème fraiche Garnering valfritt grönt/örter, men prova gärna röd mangold och rödbetsgroddar till just denna rätt Tips! Gott till denna rätt är tunna brödkrutonger av surdeg eller nybakade kuvertbröd. Tack vare att avokadon varit fryst och det är citronsaft i, så går det bra att göra krämen dagen innan. Den blir inte missfärgad.Den picklade löken och fänkålen blir definitivt bäst om det görs dagen innan. Gör så här! Skala och dela löken på mitten. Ansa och skiva fänkålen. Koka upp vatten, socker, vinäger och salt i en kastrull. Häll hälften av den varma lagen över fänkålen i ett passande kärl. Ställ i kyl. Låt löken sjuda med i resterande lag i 4–5 minuter och låt sedan stå över natten i lagen. Då blir löken fint purpur och får bra smak! Avokadokräm: Mixa ihop tinad avokado, crème fraiche och lite av citronsaften. Smaka av med salt, peppar och ev mer citronsaft. Låt laxen bli rumstempererad och arrangera rätten precis vid servering. Recept - enkel nyårsmeny 2018 [caption id="attachment_20141" align="alignnone" width="657"] En förrätt som är som en silltårta fast med räkor och om du vill rom.[/caption] Räktårta med löjrom Antal: 6-8 port Tid: 40 minuter+kyl Denna räktårta räcker till många som förrätt. Funkar även utmärkt som lite lyxigare nattamat. Botten 100 g kavring 50 g smör salt och peppar Fyllning 3 gelatinblad 200 g skalade räkor 1 rödlök ½ dl hackad gräslök och dill, färsk eller fryst 3 dl gräddfil 2 msk dijonsenap Garnering 200 g skalade räkor 80 g löjrom eller fiskrom av valfri sort ½ dl hackad gräslök och dill citron Tips! Räktårtan är godast om den görs dagen innan servering. Den håller 2–3 dagar i kyl. Gör så här! Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret. Blanda det smälta smöret med kavringen, salt, peppar. Tryck ut brödsmeten i en avlång brödform klädd med bakpapper, ca 10x20 cm. Sätt i kyl. Fyllning: Hacka räkorna grovt. Skala och hacka löken fint. Mät upp örterna i en skål och rör ned resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält gelatinet däri på låg värme. Får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning och häll blandningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera med löjrom, örter, citron och om du vill, mer räkor. [caption id="attachment_20135" align="alignnone" width="662"] Klassiskt och gott! Oxfilén kan du servera i hel bit, eller dela den en gång.[/caption] Pepparbiff på oxfilé med oströsti och rödvinssky Antal: 2 port Tid: 45 minuter Lätt att dubblera och göra till flera! 2 tournedos av oxfilé à 125g ½–1 msk vardera av rosé- och grönpeppar smör och olja till stekning salt och peppar Oströsti 200–250 g potatis ½ dl vällagrad ost Rödvinssky steksky från köttet 1 dl rödvin 1 dl kalvbuljong av fond och vatten 1–2 msk smör ev 1 nypa socker Tillbehör ½ purjolök Tips! Röstin går bra att förbereda och värma i ugnen tillsammans med köttet, men den är godast nygjord. Om ni är många helstek en hel oxfilé. Räcker till 4-6 personer beroende på vikten. Och gör en stor rösti som täcker hela stekpannan. När klar, så dela den i "tårtbitar". Gör så här! Krossa pepparn fint. Rulla köttets sidor i pepparn. Bryn köttet i matfettet tills det får fin yta. Tillaga klart i varm ugn på 125° tills innertemperaturen är 54°, för mediumstekt kött. Spara stekskyn från pannan och koka ihop med rödvin och kalvbuljong. Smaka av med salt och peppar och vispa ner en klick smör på slutet. En nypa socker lyfter såsen. Gör röstin medan köttet är i ugnen. Riv potatisen och blanda med ost, salt och peppar. Forma två "kakor" och stek gyllene i valfritt matfett, ca 5 minuter på varje sida på medelvärme. Vänd inte förrän röstin fått fin färg. Värmehåll röstin ugnen med köttet. Skölj purjolöken och skär i bitar. Stek den mjuk i lite smör. Servera tillsammans med köttet, röstin och såsen. [caption id="attachment_20133" align="alignnone" width="666"] En personlig favorit! torsk med smakrik hummersås, kött från hummer, betor och ett krämigt mos. Mums![/caption] Torsk med potatispuré och hummersås Antal: 4 port Tid: 1 timme 30 minuter Förhoppningsvis har du fått tag i fina, lite tjockare bitar torskrygg. 4 bitar torskrygg à 125 g Hummersås 2 humrar, skalet till såsen och köttet till servering 1 morot 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré olja till stekning 2 ½ dl vitt vin 5 dl vatten 2 dl vispgrädde salt och peppar ev en skvätt konjak Potatispuré 500 g potatis 1 dl vispgrädde 50 g smör 1 krm muskotnöt, några få riv Garnering 4 små gulbetor 4 små rödbetor 1 burk laxrom, 50 g hummerköttet ev dill Tips! Har du tunnare bitar torskrygg räcker det att steka dem på båda sidor i en stekpanna. Sås och koka betorna går utmärkt att göra dagen innan. Förvara allt i kyl, även hummerköttet. Om du vill spara tid i köket, lägg bara upp torsk, hummer och laxrom på tallriken och låt gästerna ta sås och potatispuré själva. Gör så här! Börja med såsen. Ta ur hummerköttet och lägg åt sidan, krossa skalet. Ansa, skala och grovhacka morot, lök och vitlök. Fräs i en kastrull med hummerskal och tomatpuré i lite olja. Tillsätt vitt vin och låt sjuda ihop några minuter på medelvärme. Tillsätt vatten och låt sjuda utan lock i 20 minuter. Sila såsen i finmaskig sil, tillsätt grädden, koka ihop och smaka av med salt, peppar och ev en skvätt konjak. Ställ åt sidan fram till servering. Medan såsen kokar kan du även koka betorna. Det tar 30–60 minuter beroende på storlek. Koka under lock i rikligt med vatten. Då kommer gulbetan färgas lätt av rödbetan och får en vacker gul-lila ton. Spola dem i kallt vatten, tryck/dra av skalet och dela i klyftor. Potatispuré: Skala och dela potatisarna. Koka mjuka, men ej sönderkokta. Värm grädden och smöret i en kastrull. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen. Rör ner den varma gräddblandningen i potatisen. Smaka av med salt, peppar och några riv muskotnöt. Purén går bra att varmhålla under folie i i ugnen på ca 100°. Bryn torsken i en panna med smör, skinnsidan neråt tills kanterna börjar bli gyllene. Salta och peppra, vänd och bryn köttsidan. Salta och peppra igen. Tillaga klart i ugnen på 110° till 56° i innertemperatur, ca 15 minuter. Lägg upp potatispurén och torsken ovanpå, fördela hummerköttet och laxromen på tallrikarna och till sist såsen. Se till att varje person får en fin klo eller en bit av stjärten. Vid servering, värm betorna i ugnen när torsken tillagas eller stek dem i en stekpanna 5 minuter med lite smör, salt, peppar. [caption id="attachment_20125" align="alignnone" width="667"] Helstekt entrecote med tomatsmör och fänkål- och äppleslaw. servera med potatisgratäng eller rostade rotfrukter. Om du vill ha en sås till med, passar rödvinsskyn från oxfiléreceptet.[/caption] Entrecote med tomatsmör och fänkåls- och äppelslaw Antal: 4 port Tid: 1 timme 4 skivor entrecote av valfri vikt, eller hel bit ev smör eller olja till stekning Tomatsmör 120 g soltorkade tomater 2 vitlöksklyftor 200 g rumstempererat smör salt och peppar Fänkåls- och äppelslaw 2 fänkål 2 gröna äpplen 1 ½–2 dl majonnäs 1 msk honung 2 tsk dijonsenap 2 msk färskpressad citronsaft Servering T.ex hasselbackspotatis, rotfrukter eller gratäng Tips! Smöret går bra att göra långt innan. Förvara i kyl eller frys. Smöret är gott till både kött, fisk och vegetariskt. Fänkåls- och äppelsalladen kan du göra dagen innan, men vänd ner äpplet samma dag. Du kan byta ut hälften av majonnäsen mot t ex turkisk yoghurt för lägre fetthalt. Gör så här! Tomatsmör: Mixa tomaterna med lite av oljan de ligger i. Skala och riv vitlöken. Vispa ihop vitlök, smör och tomatröra. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl, men låt bli rumstempererat innan servering. Fänkålsslaw: Strimla fänkål och äpplen. Blanda med resterande ingredienser. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Grilla köttet i grillpanna à la minute. Ca 2–3 minuter på var sida i en het panna för mediumstekt kött. Eller helstek en större bit i ugn till önskad stekgrad. Låt köttet vila innan det skärs upp. Servera köttet med ugnsbakad potatis eller gratäng, fänkålsslaw och tomatsmöret. [caption id="attachment_20126" align="alignnone" width="657"] Chokladfondant är något av det godaste jag vet. Och den ska vara härligt kladdig i mitten. Då är den som bäst![/caption] Chokladfondant med krämig tryffelfyllning Antal: 4 st Tid: 45 minuter Går bra att göra 2 dygn i förväg och ha obakade i kylen. Tryck ner den frysta tryffeln strax innan ugnen. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme före bakning. 75 g smör 150 g mörk choklad 1 ½ dl florsocker 1 ½ ägg 3/4 dl vetemjöl 4 chokladtryfflar, valfri sort som legat i frysen Tillbehör vaniljglass ev granatäppelkärnor, citrus, bär/frukt från frysen. Rårörda eller i en varm kompott. Tips! Välj vilken chokladtryffel du vill till fyllning. Mörk, vit, med smak etc. Tryffeln smälter i ugnen och gör att fondantens inre blir ännu härligare och krämigare. Har du inte hårda metallformar. Kan du baka i små porslinskoppar som tål hög värme och servera direkt ur kopparna när svalnat lite. Eller stjälp. Fondanterna är även goda att äta bakade dagen efter. Låt stå i rumstemperatur 30 minuter innan bara. Gör så här! Smält smöret. Hacka chokladen och smält ner i smöret. Ställ åt sidan och rör ner florsocker och ägg. Sikta ner mjölet och blanda väl. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa bakformar i metall, ca 6 cm i diameter och ca 4 cm höga. Spritsa ner smeten, fyll upp till ca 1 ½ cm från kanten. Tryck ner en fryst tryffel i varje form. Baka i mitten av varm ugn ca 10 minuter. Kakan ska vara lite mjuk på toppen, men ej ”gunga”. Ta ut ur ugnen och låt stå en liten stund innan de stjälps ur formarna. Servera dem gärna nybakade med vaniljglass. [caption id="attachment_20130" align="alignnone" width="659"] Syrlig citron möter söt maräng och härlig mördeg. Perfekt avslutning på årets sista dag.[/caption] Citrontarte med maräng Antal: 10 port Tid: 1 timme En fräsch och smakrik mördegspaj till årets sista fest! Pajdeg 2 ½ dl vetemjöl 100 g smör ½ dl strösocker skal av 3 citroner, gärna ekologiska 2 msk kallt vatten Fyllning 125 g smör 1 ½ dl citronsaft, ca 3 citroner 3 ägg 3 dl florsocker Maräng 3 äggvitor 1 ½ dl strösocker 1 dl vatten Tips! Tarten går lika bra att servera utan maräng. Bjud då gärna en klick vispad grädde till. Gör så här! Fyllning: Smält smöret och låt svalna. Skala citronerna och pressa ur saften. Lägg skalet åt sidan och rör ihop det smälta smöret med ägg, florsocker och citronsaft. Pajdeg: Kör snabbt ihop mjöl, smör, socker, citronskal och vatten i en matberedare. Tryck ut degen tunt och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt formen i frysen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakplåtspapper i pajen, tryck till ut i kanterna och fyll med torkade gula ärter. Detta för att pajkanterna inte ska glida ner i ugnen. Förgrädda skalet i ugnen ca 10 minuter. Ta bort bakpapperet med ärtorna och grädda ytterligare ca 5 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna i rumstemperatur innan den sätts i kyl. Maräng: Koka upp socker och vatten till 122°. Temperaturen är rätt när du ser små bubblor bildas och blir fler och fler. Börja vispa upp äggvitorna. När vitt skum, fortsätt vispa och häll ner sockerlagen i en tunn stråle. Vispa tills marängen blivit helt sval. Spritsa eller bred ut marängen ovanpå fyllningen. Bränn av ytan med en brännare om du vill. [caption id="attachment_20128" align="alignnone" width="657"] Len och mjuk parfait med smak av björnbär och toblerone. en perfekt smakkombo![/caption] Björnbärs- och tobleroneparfait Antal: 4– 6 port Tid: 45 minuter Enkel dessert som är bra om ni blir många! Så lätt att förbereda och ha i frysen. Receptet går utmärkt att dubblera. Eller varför inte trippla? 3 ägg 1 dl strösocker + ½ dl till björnbären 2 dl björnbär 200 g toblerone 3 dl vispgrädde ¾ tsk vaniljpulver Tips! Att klä en form med bakpapper eller plastfolie gör det lättare att få ut parfaiten. Det finns även silkonformar som är smidiga att få ut glassen ifrån. Eller frys in i små portionsformar eller glas som tål frysning och är snygga att servera ur! Gör så här! Separera gulorna från vitorna. Vispa gulorna med 1 dl socker. Tillsätt hälften av vitorna när det blivit fluffigt. Resten kan du frysa eller göra en ostomelett på. Koka ihop björnbären med ½ dl strösocker. Låt svalna helt. Hacka chokladen. Vispa grädden med vaniljpulvret. Vänd ihop grädden med äggvispet. Vänd sist ner den avsvalnade björnbärskompotten och tobleronehacket och blanda väl. Häll upp smeten i en bakpappersklädd form på ca 2 liter. Ställ i frysen minst 4 timmar. Låt stå i rumstemperatur 20 minuter innan servering. Garnera gärna med extra toblerone på toppen och kanske några frysta och tinade björnbär. Recept - creme brulé med pepparkakssmak Recept - chokladfudge med polkagris Snåla inte med servetterna till plocket. Förbered så mycket du kan. Kyl drycker i god tid, gärna utomhus, så lämnar du kylen fri för maten. Välj den maten du känner dig bekväm med. Ska du laga något nytt så provlaga innan om möjligt. Knytkalas är underskattat. Fungerar lika bra på en 3-rätters som en buffé. Någon gör förrätten en fixar desserten eller plocket, dryck fixar kanske var och en själv. Huvudsaken att man hjälps åt. Även att laga all mat ihop under dagen och sen mötas upp igen på kvällen, är även det väldigt trevligt och mysigt. Drick de riktiga bubblorna till förrätten eller plocket och ta ”fulbubblet” till tolvslaget. Och snåla på varken leenden, ödmjukheten, nyårsstassen eller maten. Nog för att man kan fira och äta gott alla andra dagar på året med, men nu firar vi att vi ska få uppleva och leva ännu ett härligt år! Och vara tacksamma för det som varit. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin