[caption id="attachment_24128" align="alignnone" width="700"] Musslor med aioli och pommes! Supergott och lättlagat. Här på gröna musslor, örter och soltorkad tomat. Givetvis med en hemgjord aioli. Foto Sophie Håkansson[/caption] Vinsjudna gröna musslor med aioli och pommes Som en moules frites, men ändå inte. Men fantastiskt gott och de soltorkade tomaterna ger mycket smak och fin umami! Antal: 4 port Tid: 45 minuter 2 pkt frysta grönmusslor à 500 g 2 vitlöksklyftor 3 schalottenlökar 1 msk smör 2 dl vitt vin 2 dl grädde 1 fiskbuljongtärning 120 g soltorkade tomater, nettovikt ½ dl hackad persilja ½ dl hackad dill ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar Snabb aioli 2 vitlöksklyftor 1 ½ tsk dijonsenap 2 tsk citronsaft ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 1 ägg 2 dl rapsolja Tillbehör pommes frites Tips! Tänk på att pommes frites tar en stund i ugnen, så sätt in dem i ugnen innan du börjar tillaga musslorna. Och du! Köp färdigskurna som ligger i frysen. Funkar hur bra som helst! Aiolin blir klar på under 5 minuter. Du kan även göra den dagen innan om du vill. Förvara i kyl. De flesta örter finns numera i frysen. Om du hittar timjan är även det gott till musslorna. Finns fryst i vissa livsmedelsbutiker. Gör så här! Tina musslorna. Skrubba dem och dra bort eventuell tång. Skala och riv vitlöken. Skala och skiva löken. Fräs några minuter i smör i en vid kastrull. Häll på vinet och låt koka in lite. Häll på grädde och smula ner buljongtärning, låt koka ytterligare några minuter. Vänd ner musslor, tomater, örter, salt och peppar ca 7 minuter innan servering. Rör försiktigt (så inte musselskalen går sönder) med jämna mellanrum. Aioli: Skala och riv vitlöken. Lägg i ett högt, smal kärl med resterande ingredienser. Sätt i stavmixern hela vägen ner i botten av kärlet, sätt igång den och för den sakta uppåt. Du ser att det börjar bildas en emulsion. På slutet kan du köra mixern upp och ner snabbt några gånger. Smaka av med eventuellt mer salt, peppar och citron. Servera musslorna rykande heta med aiolin, pommes och något gott i glaset. Dryckestips En frisk prosecco med smak av gröna äpplen och citrus. För att maxa smaken så ha gärna i lite finrivet skal av citron i aiolin eller ovanpå musslorna strax innan servering. Mycket prisvärd och kommer även i en trälåda om du ska ha en liten "gå bort" present. Prosecco Organico extra dry, Castlemare, 2018. Nr 79780, 79 kr/75 cl [caption id="attachment_24129" align="alignnone" width="491"] Ekologisk och prisvärd Prosecco som är pigg med små bubblor och smak av gröna äpplen och citrus. Maxa mat- och vinkombinationen genom att ha lite finrivet skal av citron i aiolin eller över musslorna strax innan servering. Serveras väl kylt ca 8°.[/caption] Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Sophie Håkansson