[caption id="attachment_22741" align="alignnone" width="700"] Hembakad mördegspaj med mandelmassa och plommon är verkligen sensommar. Servera med en klick vispad grädde. Om du vill kan du även baka mördegsbottnen på mandelmjöl.[/caption] Mördegspaj med mandelmassa och plommon Antal: 12 bitar Mördegsbotten 150 g kallt smör 4 dl vetemjöl 1 dl florsocker 1 st ägg Fyllning 10 st plommon, ca 600 g hela plommon 400 g mandelmassa, grovt riven 11/2 dl strösocker 1 tsk vaniljpulver 2 ägg 1 dl mandelspån Tips! Släng inte ev kärnor och fruktkött om du skurit ut kärnan från plommonen. Lägg i en kastrull med 4 dl strösocker, 1 liter kallt vatten, koka upp, skumma och kyl. Drick som den är med is, eller kanske göra din egen likör? Eller blanda en drink. Om du vill ha mindre socker i pajen, så använd bara 1 msk i pajdegen och skippa det helt i fyllningen. Mandelmassan är söt i sig. Säkra pajkanter: när en paj förgräddas, så händer det att degen som man tryckt upp på formens kant, glider ner under tillagning. Det bästa sättet, tycker jag. Är att knyckla ihop ett bakpapper, veckla sen ut det i pajformen över den obakade pajdeg. Fyll bakpappret med t.ex torkade ärtor eller okokt ris. Ibland tar jag upp bakpappret efter gräddning och kör några minuter till så även botten får lite färg. Inte alltid det behövs. Och du kan använda både bakpapper och torkade ärtor/ris många gånger om. [caption id="attachment_22742" align="alignnone" width="700"] Släng inte kärnorna och de fruktkött som sitter kvar. Gör en enkel saft! Riktigt gott![/caption] Gör så här! Blanda ihop pajdegen snabbt i en matberedare eller för hand. Tryck ut den i en smord pajform med avtagbar botten, 28 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter på 200° i 10 minuter. Säkra kanterna innan du förgräddar. Dela och kärna ur plommonen, eller skär runt kärnan, det du tycker blir enklast. Lägg åt sidan. Smaka gärna på plommonet. Om väldigt sött kan du minska på sockret i fyllningen. Blanda ihop allt till fyllningen och häll ner i pajskalet. Skiva och lägg ner plommonen ovanpå. Strö över mandelspån och grädda i mitten av varm ugn på 175° i 30-40 minuter. Låt pajen svalna helt, lossa sen försiktigt pajen ur formen och servera med kall vispad grädde eller vaniljglass. [caption id="attachment_22743" align="alignnone" width="700"] Det är något speciellt med en klick riktigt kall vispad grädde till en mördegspaj med mandelmassa och plommon. En svårslagen kombination.[/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö