[caption id="attachment_24762" align="alignnone" width="700"] Enkel och klassisk silltårta på matjessill och krämig fyllning med kaviar, rödlök, örter på en kavringsbotten.[/caption] Matjessilltårta - enkelt recept på en klassisk matjestårta Antal: 16 bitar Tid: 1 timme Botten 200 g kavring, ca 8 skivor 75 g smör ½ tsk salt ½ tsk peppar Fyllning 3 gelatinblad 200 g matjessill + spad, tänk på att spadet antingen kan vara sött eller salt 1 rödlök 3 dl gräddfil ½ dl rökt kaviar, typ Kalles, Svennes eller Klädesholmens 1 dl hackad gräslök 1 dl hackad dill nymalen svartpeppar Garnering valfritt, t ex skivade rädisor, gräslök, dill, citron eller hackat ägg Tips! Matjestårtan håller ca 3 dagar i kyl och är absolut godast om den görs ett dygn innan servering. Garnera den vid servering. [caption id="attachment_24763" align="alignnone" width="700"] Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.[/caption] Gör så här! Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen, salt och peppar. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt kallt i kyl. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning senare. Skär sillen i små bitar. Hacka löken fint. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspadet och sedan salt och peppar. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera om du vill. Recept Sandra Palmqvist Foto Helen Linsjö